Vučić uoči razgovora sa Kurtijem u Briselu: Očuvati mir i stabilnost, Brnabić napala EU

Preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ide u Brisel na dijalog Beograda i Prištine kako bi pokušao da očuva mir i stabilnost. To je, ističe, njegov jedini cilj.

Aleksandar Vučić je, nakon prisustva prikazu novoproizvedenog naoružanja, poručio da Srbija nikome i ničim ne prijeti, već želi samo da obezbijedi poštovanje međunarodnih pravila i međunarodno pravnih normi – od Rezolucije UN 1244 do Briselskog sporazuma.

“To su sporazumi koji su važeći, na snazi i moraju da budu poštovani i primjenjivani”, istakao je Vučić u izjavi novinarima.

Na pitanje da li premijer Kosova Aljbin Kurti pojačava retoriku u odnosu na Beograd zbog unutrašnjih problema, imajući u vidu restrikcije struje, rekao je da to ne želi da komentariše.

“Nadam se da neće morati da isključuju struju, jer bi bilo loše za njih, za nas i sve ljude koji žive tamo. U pitanju je veliki novac. Struja može da se kupi na tržištu, ali pitanje je ko može da je plati. Pitanje je da li je donio odluku da se ne zadužuje dodatno ili da li nema novca – primijetio je Vučić.

Naveo je da nije lako, jer je cijena struje danas viša od 430 eura, a kada se kupuje za zimu i više od 1.000 eura po megavat satu.

Na pitanje kako tumači reakciju EU, odnosno saopštenje u kojoj se izjednačava krivica Beograda i Prištine za podizanje tenzija na KiM, i razmjenu zapaljive retorike, odgovorio je da nema nikakav komentar.

“Tako je najbolje”, konstatovao je Vučić.

S druge strane komentar je imala premijerka Srbije koja je u nedjelju saopćenje EEAS-a ocijenila licemjernim.

“Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da natjeraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma”, navela je Brnabić.

“Tužno je vidjeti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gdje se danas nalazimo”, zaključila je ona.

Najnovije

SNSD-ovi kandidati treći put zaredom izgubili Banju Luku

  Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za pojedinačnu funkciju je, na upravo završenim Općim izborima, ponovo izgubio Banju Luku, nekadašnji "bastion"...