Vučić uručio negatoru genocida Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena

preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena.

Podsjetimo, Handke je poznat po negiranju genocida u BiH a podržavao je politiku zločinca Slobodana Miloševića. Stoga je njegova posjeta Bosni i Hercegovini, a naročito mjestima masovnog stradanja poput Višegrada, gdje je bio prije nego je stigao u Srbiju, doživljena kao provokacija i uvreda za žrtve.

“Sretan je srpski narod što vas ubraja u prijatelje. Lično kada svaki put želim da razumijem stradanje srpskog naroda na Kosovu, često se vraćam srpskom ciklusa Petera Handkea, a i citirao sam ga. Prihvatajući naš orden nakon Nobelove nagrade, čini nam veliku čast. Hvala vam za sve što činite za Srbiju i srpski narod”, rekao je Vučić.

Handke se zahvalio “na ukazanoj časti”.

“Apsolutno nisam bio spreman da ću dobiti ovako jedan značajan orden. Rekli su mi da ću se susresti sa predsjednikom i da ćemo popiti kafu. Apsolutno nisam spremio govor. Ali to je odraz mog života u kome za mnogo šta nisam bio spreman. Ja kad god pomislim na Srbiju, sjetim se freske Bijelog anđela, a jednu kopiju imam i kod kuće”, rekao je Handke, prenio je Tanjug.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...