Vučić zaboravio mir i spokoj Srbije prema BiH: Situacija će se komplikovati

preporučujemo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer protekom vremena samo Srbija može izgubiti.

– U svim opštinama osim Štrpca, južno od Ibra bit će većinski albansko stanovništvo – rekao je Vučić navodeći da je opredjeljenje Prištine da zauzme sjever i ostvari suverenitet, piše NAP.

On je napomenuo da je na današnjem Nacionalnom konventu u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM zajednički imenitelj svih izlaganja “da treba da se saglasimo sa nezavisnošću Kosova, ali da je formalno ne priznamo.”

Državno rukovodstvo Srbije nije spremno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu, poručio je Vučić, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Tu situaciju je uporedio i sa onom koju su imali sa Hrvatskom.

– Namjera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska poslije Oluje dovela do svršenog čina, da se isto dogodi na sjeveru Kosova i Metohije – rekao je Vučić.

Vučić je danas govorio i o Bosni i Hercegovini te je kazao da su stvari komplikovane i da će se još komplikovati. On je kazao da nikada nije tražio da se pred lice pravde izvedu oni koji su izvršili “strašni napad 2015. godine u Srebrenici”. Nije spomenuo pripadnike policije koji su u tajnosti boravili u Potočarima tog dana, a koji su o tome javno progovorili i ostali bez posla i sa sudskim procesom na plećima.

Vučić će za nekoliko dana doći u Mostar gdje će otvoriti Privredni sajam. Tamo će mu domaćin biti Dragan Čović. Poruke koje je danas uputio o BiH iz Beograda nisu u skladu sa njegovim izjavama iz septembra 2017. godine kada je iz Sarajeva poručio da je “Srbija pravi prijatelj BiH iako mnogi u to neće vjerovati i poneko se neće tome obradovati”.

– Što se tiče Srbije i njenog odnosa prema BiH, možete biti mirni i spokojni – kazao je Vučić.

Da li će zarad mira na Kosovu biti izazvan nemir u BiH to je pitanje na koje samo Vučić može odgovoriti.

Najnovije

Jakob Finci: Svijet je nakon holokausta rekao “Nikada više”, no zločini su se ponovili

Međunarodni je Dan sjećanja na žrtve holokausta. Na ovaj dan svijet se prisjeća i odaje počast za šest miliona...