WHO proglasila ovisnost o videoigrama bolešću

Preporučujemo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da je ovisnost o videoigrama prava bolest. WHO je definiciju poremećaja objavio još u januaru kada je najavio da će priznati tu bolest. Sada će kompulzivni igrači koji dane i noći provode uz konzolu zaboravljajući jesti i piti, imati pravo na liječenje.

– Nakon što smo konzultirali stručnjake iz cijelog svijeta i pomno proučili literaturu, odlučili smo taj poremećaj dodati” na popis bolesti -, rekao je za AFP ravnatelj odjela WHO-a za psihičko zdravlje Shekhar Saxena.

- -

Poremećaj igranja videoigara uvršten je u 11. izdanje priručnika Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih problema (engleska kratica ICD).

Taj je poremećaj “ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje unatoč štetnim posljedicama”.

– Osoba igra toliko da zanemaruje druga središta interesa i aktivnosti, uključujući san i hranu -, rekao je Saxena.

Oko 2,5 milijarda ljudi u svijetu danas igra videoigrice.

- -

No poremećajem je obuhvaćena tek “mala manjina” igrača, istaknuo je čelnik WHO-a, dodajući: “Ne kažemo da je svaka navika igranja videoigara patološka”.

Znanstvena zajednica je podijeljena u vezi s postojanjem “poremećaja videoigara”.

Najnovije

Predsjedništvo BiH na radnom doručku s Erdoganom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prisustvovalo je radnom doručku kod predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana. - Tokom prijateljskog razgovora, koji...