“Za čije interese ministre Fišo uništavate GRAS, a posao i novac iz budžeta dajete Centrotransu”

Preporučujemo

Udruženje demobilisanih boraca KJKP GRAS uputilo je dopis ministru saobraćaja Kantona Sarajevo Muji Fiši, predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Ani Babić, premijeru Vlade Kantona Sarajevo Ademu Zolju i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemu Fiši.

Dopis prenosimo u cjelosti:

- -

Duboko razočarani, ogorčeni i poniženi vašom posljednjom odlukom kojom 19 minibuskih linija oduzimate GRAS-u i dajete privatnom prevozniku Centrotrans obraćamo vam se i poručujemo u ime 600 demobilisanih boraca, 97 šehida i poginulih boraca i njihovih porodica, 75 RVI, sedam nosilaca najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” te više od 1200 radnika, boraca GRAS-a koji su svojim životima branili BiH, grad Sarajevo i naše preduzeće da prljave namjere vas i vaših saučesnika neće proći kako ste zamislili i da ćemo se, bez obzira na posljedice, boriti svim raspoloživim sredstvima i do posljednjeg atoma snage.

Isto kao što smo to činili za vrijeme agresije na našu državu, kao pripadnici Armije BiH borili smo se srcem i dušom kako bi odbranili naše Sarajevo smatrajući da to tako treba i da to činimo za svoju domovinu – nešto što treba biti najsvetije svakom čovjeku. Zauzvrat nismo tražili ništa osim da radimo u svojoj firmi i živimo od svoga rada. Zašto to radite, Ministre? Zašto, nama? Nama koji smo ginuli i branili našu zemlju i našim kolegama koji su pod snajperima vozili građane Sarajeva kako bi im olakšali život u gradu pod opsadom, pune četiri godine.

Nama koji smo iz pepela dizali naše preduzeće da bi našim građanima obezbjedili prevoz do najudaljenijih tačaka Kantona. Nama koji samo želimo da svojim poštenim radom izdržavamo svoje porodice i školujemo svoju djecu. Zašto, Ministre? Za čije interese? Onih koji su u toku agresije prevozili naše napaćene sugrađane, djecu i starce širom Evrope naplaćujući im tu svoju «velikodušnost» po cijenama avionskih karata. Onih koji su tim istim parama, potpuno nezakonito, privatizovali preduzeće Centrotrans, svoje radnike doveli na prosjački štap, a one koji su im se suprotstavili poslali na ulicu. Onih koji punih džepova «kupuju» pojedince koji im zauzvrat svojim političkim i drugim uticajem, te pozicijom u vlasti pomažu da preuzmu gradski prevoz u Kantonu Sarajevo. Ova odluka je samo jedna u nizu onih koje ste vi i vaši prethodnici u Vladi Kantona donijeli u cilju unuštavanja GRAS-a i uvođenja privatnog prevoznika Centrotrans na linije javnog gradskog prevoza, isključivo zarad ličnog interesa pojedinaca i vlasnika Centrotransa. Taj plan se provodi od 2002. godine kada su vlasnici Centrotransa nelegalno pokušali ući u sistem javnog gradskog prevoza na području Kantona Sarajevo, ali tada je Vijeće ministara BiH prepoznalo lične interese pojedinaca i ukinulo nezakonito dodjeljena rješenja. Centrotrans i pojedinci iz vlasti koji su u tome pronašli lični interes od tada nisu mirovali i svakodnevno su činili sve kako bi ostvarili svoje ciljeve.

- -

U aprilu 2014. godine, ministar Jusuf Bubica uz podršku tadašnje kantonalne Vlade potpuno nelegalno i nezakonito dozvolio je Cenrtrotransu da obavlja prevoz na najprofitabilnijim gradskim linijama na kojima je saobraćao GRAS, te time direktno ugrozio naše poslovanje. Vašim dolaskom na mjesto Ministra u Vladi Kantona ništa se nije promjenilo. Zahvaljujući vama i vašem prethodniku Bubici danas Centrotrans obavlja prevoz na oko 50 linija u Kantonu Sarajevo. Zahvaljujući vama stotine hiljada maraka, svakog mjeseca, iz budžeta Kantona slijeva se u privatne džepove vlasnika Centrotransa a da nikad niko nije zatražio izvještaj o poslovanju te firme, ni Vlada ni Skupština Kantona. Vi ste nastavili sa istom politikom, istim planom i istim ciljem. Uništiti što se može uništiti, ostalo obezvrijediti i prodati za jeftine pare privatniku a radnike poslati na ulicu. Šteta koju je GRAS pretrpio zarad vaše politike i ličnih interesa pojedinaca iznosi više stotina miliona KM i za to niko nikada u Vladi Kantona nije odgovarao bez obzira što se radi o kantonalnom, državnom preduzeću. Ali, to su vlast i država.

Uporedo sa nelegalnom dodjelom linija Centrotransu, radili ste na slabljenju i uništavanju voznog parka GRAS-a, posebno autobuskog i minibuskog saobraćaja, da bi nas doveli u stanje da nismo u mogućnosti obavljati prevoz zbog nedostatka vozila. Za to vrijeme preduzeće Centrotrans, kojeg ne obavezuje Zakon o javnim nabavkama, više puta nabavlja vozila i priprema se da proširi mrežu linija. Niste zaboravili ni medije pa ste kontinuirano provodili kampanju protiv GRAS-a stvarajući u javnosti sliku da je GRAS “propala” firma i davali rok do kada ćete joj staviti ključ u bravu. A s druge strane nudili ste im Centrotrans kao jedino rješenje svih problema u GRAS-u i predstavljali ih kao firmu koja će “spasiti građane” od GRAS-a. Vi ste, Ministre, u junu 2016. godine uzeli, opet nezakonito, pravo od GRAS-a da provedete proceduru, odnosno tender za nabavku 20 minibusa, ali ni jedna od tri procedure nabavke nije realizovana. Zašto? Vi odgovarate: «Zbog toga što je firma Sejari svaki put oborila tender jer nisu izabrani kao najpovoljniji ponuđač».

Pa, da ste nabavljali svaki mjesec po jedan minibus do danas bi nabavili svih 20. Mi kažemo da je to smišljeno rađeno, planski i sa istim ciljem u sprezi sa vlasnicima Centrotransa i pojedinim lobijima. A da je to tako govore u prilog i sljedeće činjenice: firma Sejari je većinski vlasnik Centrotransa, a udio u vlasništu imaju i direktor Centrotransa Safudin Čengić, ali i vi Ministre koji ste, ujedno, bivši uposlenik Centrotransa. Demantujte nas, Ministre! Za razliku do sada, Vi ste ovom svojom odlukom otvoreno i javno, dali do znanja šta namjeravate, a to je ukidanje sektora minibuskog i autobuskog saobraćaja preduzeća GRAS kako bi privatnom prevozniku, naravno Centrotransu, ustupili ovaj vid prevoza. Time ste direktno doveli u pitanje opstanak preduzeća, egzistenciju uposlenih i njihovih porodica. I da se razumijemo, radnici GRAS-a nisu protiv konkurencije, ali zdrave i poštene, dakle u slučaju društveno jednakih šansi, uslova rada i socijalne pravde, ali to sada nije slučaj. Nemoguće je ne zapitati se što još možemo očekivati od ovakvog režima gdje je sve na prodaju: ljudi, životi, egzistencija, dostajanstvo.

Zahtjevamo da ne dozvolite da ratni profiteri i dalje odlučuju o našoj i sudbini naših porodica. Naše razočarenje je veliko, nezadovoljni smo odnosom vlasti i primorani tražiti pravdu, borit ćemo se i nećemo odustati a od nadležnih institucija ćemo tražiti istragu i odgovornost svih koji su učestvovali u lancu nezakonitih radnji po pitanju GRAS-a. Svi odgovorni politički faktori treba ozbiljno da shvate najave boraca GRAS-a, jer ova prljava igra ponovno ubija Ramu Bibera i ostale poginule radnike GRAS-a, i sve nas. Ukoliko Ministarstvo saobraćaja i Vlada Kantona ne preispitaju i hitno ne ukinu rješenja o brisanju linija GRAS-a, Udruženje demobilisanih boraca preduzeća GRAS će u veoma kratkom roku poduzeti sve druge mjere i koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi odbranili svoje preduzeće i egzistenciju svojih porodica.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...