Za Čovića spremni!

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF 

Dragan Čović sve probleme Hrvata u BiH ( čitaj Federaciji BiH) lukavo i lažno svodi na problem reizbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

U kontrolisanju “čistoće krvi” po uzoru na nacističku Njemačku, ide se dotle da je Komšić bukvalno natjeran da javno kaže da li je kršten ili nije!? Da li ga krštenica čini boljim i većim Hrvatom? Jel’ to taj certifikat koji otklanja prepreke za njegovu kandidaturu?

Po Čovićevim i uzusima nekih njegovih istomišljenika to je sitan detalj ali mnogo znači. Ali avaj, opet Komšić nije Hrvat jer nije u HDZ BiH. Nije, kako to običava kazati često “prvi u Hrvata”, “prevashodno vjernik katolik koji sve radi u okviru božanskih i ljudskih zakona”.

Nerijetko se Čović kada predstavlja sebe i prve saradnike koristi upravo ovom formulacijom. Sad što bi nam trebao pojasniti kako je u samo nekoliko godina postao jedan od najbogatijih bh. političara djelujući u “okviru božanskih i ljudskih zakona” za neke je druge analize. Ili kako je mogao djelujući u okviru tih zakona izrabljivati logoraše iz Heliodroma.

Komšić nije Hrvat kakvog sniva Čović, ali evo kršetnica kaže da je katolik. Golem grijeh mu je što nije u HDZ BiH. To se ne prašta! Demokratska fronta, bez obzira što u njoj ima i Hrvata i Srba i Bošnjaka, za Čovićevog Božu Ljubića je bošnjačka stranka.

Bošnjačke stranke su i SDP,  i SBB, i SDA.

Hrvati i Srbi koji su u ovim političkim partijama, jer se ne slažu sa aparthejd i rasističkom ideologijom Čovićeve HDZ, ustvari su Bošnjaci samo to oni još ne znaju.

Svi koji žele normalnu državu Bosnu i Hercegovinu su Bošnjaci. I oni koji bi da Bosna i Hercegovina bude građanska država su Bošnjaci. I oni koji nisu ni u jednoj od bh. stranaka su Bošnjaci. Samo oni koji žele državu zasnovanu na etničkim principima i prebrojavanju krvnih zrnaca su Hrvati.

Dogovor koji su postigli Izetbegović, Radončić, Komšić i Čović oko izmjena Izbornog zakona, kojim bi se izjednačio federalni Dom naroda sa Vijećem naroda RS (uklonila bi se asimetrija), te ispoštovao popis stanovništva iz 1991. odmah je dočekan na nož od strane “čistokrvnih” Hrvata. Najkonstruktivniji do sada sastanak, definisao ga je ambasador Wigemark, a ambasadorica Cormack okarakterizirala kao pozitivan.

Ipak, kaže Ljubić, to je dogovor “bošnjačkih stranaka” i njegova apelacija se odnosi samo na federalni Dom naroda, ali ne i na Vijeće naroda RS. U prijevodu, da smo se htjeli boriti za Hrvate u RS podnijeli bi apelaciju. Zanima nas samo Federacija.

Precizniji u svom pojašnjenju bio je Bariša Čolak. Rješenje koje nude SDA, SBB, SDP i DF prema njegovom sudu, značilo pretvaranje Federacije u ”bošnjački entitet”. Da i Čolaka prevedemo. Ako bi izjednačavanje Doma naroda FBiH sa Vijećem naroda RS značilo “bošnjački entitet”, to znači da RS prema Čolakovom priznanju je isključivo srpski i tu nemaju šta tražiti ni Hrvati ni Bošnjaci ni Ostali.

 “Postoje stranke koje žele neku promjenu, ali i one koje žele krizu. Postoje i stranke, prije svega one sarajevske, koje žele zadržati status kvo. Razumijem ih donekle, jer zašto ispustiti mogućnost da drugom birate predstavnike, što je omogućeno trenutnim zakonom koji je Federaciju BiH definisao kao jednu izbornu jedinicu”, kaže Čović.

Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona u narednih mjesec dana, Čović je rekao da će sve ostati isto, ali da će to biti jasna poruka iz Sarajeva.

Čović dakle želi promjene. Ove stranke iz Sarajeva žele krizu. Smeta mu i jedna izborna jedinica, on bi onu svoju plutajuću koja je ustvari treći entitet. I svu svoju energiju usmjerava i troši samo na Federaciju BiH. Država ga i ne zanima. Ne! Greška! Zanima ga država ali samo da on uđe ponovo u Predsjedništvo BiH. I ponovo se legitimira kao “prvi u Hrvata”.

Bespredmetno je više pisati da ga entitet Republika Srpska i Hrvati koji tamo žive ne interesuju. Ni časni biskup Franjo Komarica (kojeg btw opet nije zaštitio iako je Dodik rekao da “laje”) nije u sferi Čovićevog interesovanja. Posavina je isto tako nebitna. Hrvati iz Sarajeva, Zenice, Goražda. Ko su oni? Bit će Bošnjaci svi odreda.

Čoviću je bitan samo teritorij kojim vlada “stožerna stranka”.

I jedino je “stožerna stranka” bitna. Čović ni u jednoj od hrvatskih stranaka nema partnere niti dogovore sa njima o nekom eventualnom zajedničkom nastupu na izborima. Njegov jedini partner je Milorad Dodik. Političku idilu koju ima sa liderom SNSD-a ne remeti ni po koju cijenu. To što su Hrvati u pravom smislu te riječi majorizirani u polovini države, nije njegova briga, jer će se zamjeriti sa poslovno-političkim partnerom. Zato nije bitan ni biskup Komarica.

Bitno je jedino svu svoju razbijačku energiju usmjeriti na Federaciju i na Bošnjake, na stvaranje što većeg antagonizma između Hrvata i Bošnjaka, i po matrici Mate Bobana biti sekundant velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini.

I da! Komšić jeste ogroman problem. I stranke koje su postigle dogovor oko Doma naroda FBiH su sada problem. Dokazuju da je kompromis (bez obzira na političke i ideološke platforme) moguć ako je zaista i iskreno svima cilj izgradnja i jačanje države BiH za dobrobit svih koji u njoj žive. Dokazuju da je građanski koncept itekako moguć, i da je on jedino pravedno rješenje za ovu zemlju i njene građane, ako želimo biti dijelom evropske porodice.

Što bi Čović rekao, i po “božanskim i ljudskim zakonima”.

Najnovije

Ovako je sve počelo: Simpatična fotografija koja će kroz karijeru pratiti Lanu Pudar

Lana Pudar je nova evropska vladarica discipline 200 metara delfin. Sjajna 16-godišnja Mostarka jučer je u Rimu isplivala 2:06.81 što...