Za nosioce listi SDP BiH dao dvije žene, SDA nijednu

Preporučujemo

Dvije političke stranke SDA i SDP BiH otkrile su kandidatske liste za predstojeće Opće izbore koji će se održati 7. oktobra. Među nosiocima listi za sve nivoe vlasti (Državni parlament, Federalni parlament, skupštine kantona) samo su dvije žene i to Segmedina Srna Bajramović (SDP BiH) za Skupštinu Kantona Sarajevo i Jasmina Zubić nosilac liste 406 ZDK za Federalni parlament.

Nosioci liste SDP BiH za Državni parlament su Nermin Nikšić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Enes Eminić i Enver Bijedić, dok su muškarci i nosioci listi za skupštine kantona.

- -

I dok je SDP BiH ipak dao dvjema ženama prve pozicije na listama, Stranka demokratske akcije odlučila se samo za jači spol.

Tako će nosioci liste SDA za PS BiH biti Denis Zvizdić (izborna jedinica 3), Safet Softić (5), Šemsudin Dedić (1), Edin Mušić (2), Adil Osmanović (RS). Na listama ove godine neće biti ni Semihe Borovac koja se odlučila povući iz političkog života.

Među nosiocima liste za Federalni parlament su Asim Sarajlić (izborna jedinica 11), Adnan Efendić (7), Asim Kamber (1), Miralem Galijašević (5), Mirza Ganić (6). Na listi za Federalni parlament bit će i Sebija Izetbegović.

Kada je riječ o Skupštini KS gdje SDA tradicionalno ima najveći broj zastupnika, 2014. osvojili 10 mandata među kojima nije bilo nijedne žene, nosilac liste bit će aktuelni načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić iako se licitiralo da bi nosilac liste mogao biti Aljoša Čampara. On će biti jedan od kandidata za zastupnika u Skupštini KS. Ipak, konačne liste bit će poznate nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA, dok je rok za predaju listi 9. juli.

- -

Liste drugih političkih stranaka još uvijek nisu objavljene u medijima, dok će SBB danas održati Konvenciju na kojoj će obznaniti imena za Predsjedništvo BiH i kandidatske liste na Općim izborima.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...