Zabrana pušenja u Federaciji BiH već dvije godine na čekanju

Preporučujemo

Uprkos tome što je 20. maja 2022. godine objavljen u Službenom glasniku, ni dvije godine kasnije zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim objektima na području Federacije BiH još ne funkcioniše.

Glavni problem je u nepostojanju pravilnika o provođenju zakona, koji bi ponudio smjernice i procedure inspektorima kako bi mogli nadgledati i kontrolisati provođenje zakona.

- -

Primjena zakona zvanično je počela 28. maja 2023. godine, ali samo na papiru.

Naime, definisano je da će federalni ministar zdravstva u roku 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona donijeti provedbene propise na osnovu Zakona, kojima se regulišu uslovi za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, što znači da je krajnji rok za izradu pravilnika – maj 2024. godine.

Taj rok ističe za 12 dana, a pravilnika još nema.

Prošao je i rok od šest mjeseci za prilagođavanje za ustanove, preduzeća i druga pravna lica. Po isteku tog roka, 28. novembra prošle godine, javnosti su se obratili nadležni iz Zavoda za javno zdravstvo, nadležnih inspekcija i resornih ministarstava te udruženja Proi s porukom kako će se u maju ove godine krenuti sa kažnjavanjem. Niko od navedenih nije odgovarao na pozive portala Vijesti.ba, kako bismo provjerili dokle se stiglo sa izradom pravilnika, za koje su u novembru prošle godine tvrdili da su gotovi u nacrtima i spremni za slanje od strane kabineta ministra Uredu za zakonodavstvo Federacije BiH.

- -

Podsjetimo, Zakonom se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu. Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Također, Zakonom su propisane i kaznene odredbe, u zavisnosti od počinjenog prekršaja, a kreću se u rasponu od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora, odnosno mjesta u kojem je pušenje zabranjeno, dok je kazna za fizička lica 100 KM.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...