Zaev i Tsipras saglasni o potpisanom sporazumu: Ovo je historijski korak

Preporučujemo

Premijeri Grčke i Makedonije Alexis Tsipras i Zoran Zaev saglasni su da je današnje potpisivanje sporazuma o rješavanju spora o imenu Makedonije historijski korak za obje zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazum su u selu Prespa potpisali ministri vanjskih poslova dvije zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su i premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Alexis Tsipras, te visoka komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini, komesar za proširenje EU-a Johannes Hahn i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Matthew Nimetz.

Samo potpisivanje sporazuma održano je na Prespansom jezeru, što je simbolično, jer se ovo jezero nalazi na tromeđi između Makedonije, Grčke i Albanije.

Zaev je makedonsku delegaciju dočekao na grčkoj obali, a nakon potpisivanja sporazuma je kazao da je to rješenje problema koji je kočio dobrosusjedske odnose proteklih četvrt stoljeća.

“Potpisali smo sporazum koji je u obostranom interesu i koji štuje vrijednosti obje strane. Pozivamo sve da podrže i bez predrasuda čitaju sadržaj dogovora“, poručio je Tsipras.

Tsipras je kazao da su Grčka i Makedonija danas napravile historijski iskorak ka izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji te je najavio pregovore o otvaranju novih graničnih prelaza i izgradnji željezničkih veza između Grčke i Makedonije.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...