Zajednička akcija čišćenja Parka prirode ‘Blidinje’

Preporučujemo

Krajem prošle sedmice je završena trodnevna akcija čišćenja, u kojoj je učestvovalo 300 učenika iz pet osnovnih škola i 30 volontera iz sedam udruženja građana iz Jablanice, Posušja i Tomislavgrada na području Parka prirode Blidinje.

Ova akcija označava početak šire kampanje za prevenciju nepravilnog odlaganja otpada te jačanja svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša na području Parka prirode ”Blidinje”, koja se provodi pod sloganom „Malo je potrebno da napraviš promjenu”. U sklopu kampanje organizovana su i predavanja o ekologiji, prirodnom i kulturnom nasljeđu, opasnostima u prirodi, te zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.

Kampanja je rezultat inicijative Udruge ‘Visit Blidinje’, uz podršku EU ProLocal programa, koji podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije, kao i unaprjeđenje lokalne privrede. Podršku u implementaciji su pružili i Općine Jablanica, Posušje i Tomislavgrad, kao i učenici i nastavnici osnovnih škola, te članovi planinarskih društava, gorskih službi spašavanja i ostalih udruženja koja djeluju na području ovog Parka prirode. Upravo je saradnja više lokalnih uprava, obrazovnih institucija i nevladinog sektora to što ovu incijativu čini jedinstvenom u Bosni i Hercegovini.

U okviru akcije čišćenja na pet lokacija na području Parka prirode sakupljeno je ukupno 2000 kilograma otpada, najviše staklenih boca, limenki, starih konzervi i guma.

„Akcija jeste lokalnog karaktera, ali je iznimno važna za čitavu državu jer odražava duh kolektivne savjesti i zajedničkog cilja za sve nas u BiH, ali i na ovoj zelenoj planeti”, kaže Ante Vukadin, predsjednik Planinarskog društva “Orlova stina” iz Tomislavgrada, čiji su članovi učestvovali u akciji čišćenja.

EU ProLocal Program podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije doprinoseći na taj način unaprjeđenju lokalne privrede. U tom cilju, radi se na uvođenju višekratnih vrećica za otpad, postavljanju zelenih otoka, te uvođenju eko patrole. Posebna pažnja u okviru programa posvećena je održivom razvoju što odražavaju i ovakve aktivnosti.

EU ProLocal finansira Evropska unija sa 9 miliona eura, a dodatnih 4 miliona eura je obezbijedila Vlada Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...