Zaključci Glavnog odbora SDA

Preporučujemo

Zaključke Glavnog odbora SDA prenosimo u cjelosti:

1. Glavni odbor SDA poziva predstavnike SNSD da prestanu sa opstrukcijom rada PS BiH. Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH nanosi ogromnu štetu BiH, njenim građanima, ekonomiji i integracijskim procesima koji su dovedeni u zastoj.

- -

2. Očekujemo od mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, koji dolazi iz SNSD-a, da Predsjedništvu BiH konačno ponudi program rada za  aktuelni mandat, čime bi se omogućilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara.

3. Glavni odbor SDA poziva HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju Predsjednika Federacije BiH, jer se tek nakon toga može pokrenuti procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH . Svako odlaganje je nepotrebno i štetno, a za posljedice je odgovoran HDZ.

4. Podržavamo rješavanje pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom, na principima potpunog uzajamnog uvažavanja  suvereniteta država i poštivanja  međunarodnog prava u ovoj oblasti.

Jedini ispravni put   za rješavanje demarkacije granice između BiH i Srbije je potpisivanje ugovora koji bi pripremila međudržavna komisija.

- -

5. Stav Narodne skupštine RS da je zaključak Predsjedništva BiH vezan za gradnju Pelješkog mosta štetan po vitalni interes tog entiteta je neutemeljen, i u suštini štetan za interese svih građana BiH u oba njena entitetata BiH te dodatno usložnjava odnose u BiH. Pristup Bosne i Hercegovine otvorenom moru u skladu sa Konvencijom ujedinjenih nacija o pravu mora je istinski vitalni interes  svih građana BiH.

6. Glavni odbor SDA pozdravlja uspostavu nove parlamentarne većine koju sačinjavaju pobjedničke stranke, te imenovanje Denijala Tulumovića za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona.

Podržavamo navedeni princip poštivanja izbornih rezultata i volje građana  kao temelj pregovora i u svim drugim kantonima, u kojima se očekuje formiranje nove vlasti.

7. Glavni odbor SDA podržava obnavljanje inicijative za donošenje Zakona o zabrani negiranja  genocida nakon reakcija OHR-a i najviših zvaničnika EU na pismo 12 udruženja žrtava povodom presude Radovanu Karadžiću.

Stalni anticivilizacijski otpori iz entiteta RS povodom najava donošenja ovog zakona, potvrđuju da se  OHR-a ne može povući prije  usvajanja  ili nametanja  niza zakona, uključujući i ovaj Zakon, kojim bi se  osigurao mir, stabilnost, funkcionisanje državnih institucija  i civilizacijsko usmjerenje BiH.

Očekujemo odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom Dodikovih prijetnji Visokom predstavniku i najave antidejtonskih  postupaka  u vezi sa donošenjem ovog Zakona.

8. Presuda  Vrhovnog suda Holandije  kojom se  odgovornost ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici izražava u procentima je sramotna. Ovom presudom su žrtve genocida  još jednom povrijeđene i  izdane od države ćije su oružena snagu  u okviru UN misije bile zadužene  da ih zaštite.

9. Najoštrije osuđujemo posjetu potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću u austrijskom zatvoru . Takva posjeta je monstruozna poruka žrtvama Stojićevih zločina  a takvim postupkom jednog zvaničnika  države Hrvatske se potkopavaju odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nezamislivo je da zvaničnik jedne članice EU posjećuje u zatvoru ratnog zločinca, kojeg je međunarodni sud proglasio odgovornim za ubistva u logorima, protjerivanja, torture, seksualna zlostavljanja i druge zločine. U civiliziranoj državi  se za takve postupke  mora snositi odgovornost.

10. Glavni odbor SDA podržava predstavnike SDA u Vijeću ministara koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.Takva  strategija  po svom sadržaju je nedopustiv  pokušaj  ministra pravde Josipa Grubeše da iz procesuiranja ratnih zloćina  isključi 850 predmeta A kategorije, koje je ICTY ustupio Tužilaštvu BiH, a u kojima je većina osumnjičenih iz redova HVO i VRS.

11. Dajemo punu podršku reakcijama Pokreta Majki enklave Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, vezano za emitiranje filma «Tužilac, branilac, otac i sin» na TVSA 11. jula 2019. godine, u kojem se dovodi u pitanje kredibilitet procesa vođenih pred Haškim tribunalom.

Nedopustivo je potkopavanje povjerenja javnosti i građana u kredibilitet Haškog tribunala jer to predstavlja uvredu za žrtve. Također, posve je sramotno i monstruozno što je rukovodstvo TVSA umjesto preuzimanja odgovornosti  i javnog izvinjenja, krenulo u političke napade na udruženja  žrtava.

Zahtijevamo da se utvrdi odgovornost menadžmenta TVSA za emitiranje neprimjerenih sadržaja, kao i neprimjerene reakcije na cijeli ovaj slučaj koji je duboko uznemirio javnost.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...