Zašto milijarderi sve više ulažu u svemirski biznis?

Preporučujemo

Napredak u istraživanju svemira, svemirskih raketa i letova ne bi bio moguć bez ozbiljnih ulaganja. Iako velike svjetske sile ulažu milione dolara u istraživanja, veliki napredak ostvaruju uz pomoć najbogatijih ljudi na svijetu.

Prošle godine je tako u razvoj svemirske industrije uloženo više od 2.5 milijardi dolara privatnog novca, a većina novca stigla je iz različitih startupova. Iako je prošle godine zabilježen mali pad ulaganja u odnosu na period dve godine ranije i dalje je riječ o značajnim iznosima.

- -

Godinama je upravo bogatstvo nekolicine milijardera podsticalo razvoj ove industrije. Elon Musk je uložio 100 miliona dolara svog novca u “SpaceX”, prije nego što je povukao nekoliko milijardi dolara vladinog novca. Prošle godine Jeff Bezos je rekao da godišnju prodaju zaliha “Amazona”, u vrijednosti oko milijardu dolara, koristi za ulaganje u svoju kompaniju “Blue Origin”. Poznati milijarder Richard Branson, vlasnik je “Virgin Galactica” i kompanije “OneWeb”. Suosnivač “Microsofta” Paul Allen ulaže milione u izgradnju najvećeg aviona na svijetu, prenosi Bankar.

Ovom trendu priključio se i Mark Cuban, vlasnik NBA-a, koji je uložio 500.000 dolara u kompaniju “Relativity Space”, kojoj je želja da raketu isprinta u 3D-u, piše The Washington Post. Kompanija “Astranis”, koja namjerava uz pomoć malih satelita da proširi internet izvan zemljine energetske mreže, nedavno je objavila da ih podržava Andreessen Horowitz, kompanija iz Silicijumske doline, koja je poznata po finansiranju inovativnih, rizičnih ili kreativnih kompanija, koje su pokrenule obećavajući posao.

Tržište u razvoju privuklo je pažnju i administracije Donalda Trampa, koja na ovom polju nastavlja saradnju s privatnim kompanijama započetu još za vrijeme vladavina predsjednika Džordža Buša i Baraka Obame.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...