Zašto ne treba piti kafu na prazan želudac?

preporučujemo

Većina ljudi dan započinje šoljicom kafe. To je ritual kojeg bi se rijetki mogli bez problema odreći. I ne trebaju, jer ako konzumirate umjerene količine kafe, ona može imati blagotvoran učinak na vaše zdravlje, ali samo pod jednim uvjetom – da je ne pijete na prazan želudac.

Konzumiranje kafe na prazan želudac može povećati razinu kortizola u vašem tijelu.  Kortizol je hormon koji je odgovoran za regulisanje vašeg imunološkog odgovora na stres kojem ste tokom dana izloženi.

Ako “pumpate” svoje tijelo kofeinom kad je vaš kortizol na vrhuncu, izložit ćete ga još većem stresu.

Pilot-istraživanje provedeno među studentima medicine u Americi pokazalo je da 25 posto studenata ujutro pije kafu na prazan želudac. Rezultati istraživanja pokazali su da su ovi studenti bili izloženi povećanom riziku od naglih i ničim izazvanih promjena raspoloženja te mogućih dugoročnih utjecaja na njihovo zdravlje. To je zato što kafa stimulira pojačanu produkciju želučane kiseline.

Budući da kafa stimulira pojačanu proizvodnju želučane kiseline, vrlo je vjerojatno da će se s vremenom pojaviti problemi sa žgaravicom, a kod osjetljivijih osoba moguće je i da se razvije čir na želucu.

Pored toga što šteti fizičkom zdravlje, ova navika može narušiti i mentalno zdravlje. Naime, prekomjerna proizvodnja želučane kiseline može uzrokovati promjene raspoloženja, uznemirenost, drhtanje i druge simptome.

Postoje istraživanja koja želučanu kiselinu povezuju s anksioznošću i depresijom

Pojedina istraživanja pokazala su da prevelika količina kofeina u organizmu oponaša simptome tjeskobe, pa čak i paničnog napadaja. Simptomi mogu uključivati nemir, drhtanje, crvenilo u licu i ubrzani rad srca.

 

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...