Zašto Vijeće ministara nema sluha za neophodni kadar u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva

preporučujemo

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, a pogotovo Kontrolni laboratorij se ubrzano sprema za audit početkom narednog mjeseca. Agencija posluje po standardima ISO 17025 i članica je Evropske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL MREŽA).

Kako ističe predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović najveća briga je popunjavanje upražnjenih radnih mjesta stručnim ljudima.

“Više puta smo tražili popunjavanje upražnjenih radnih mjesta primarno farmaceutima, zbog odlaska u penziju, umiranjem”, kazao je Rustemović.

Rustemović strahuje da bi Agencija i Kontrolni laboratorij mogli izgubiti certifikat ako ne budu ispunili preporuke auditora.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva, je po prvi put, nakon više od 12 godina, izmijenila Pravilnik o Sistematizaciji i organizacija radnih mjesta i uputila ga u Vijeće ministara, a po staroj važećoj sistematizaciji, nikad nismo mogli popuniti postojeće upražnjene pozicije, koje su neophodne u funkcionisanju određenih Sektora u Agenciji. Mi najbolje znamo pod kojim smo uslovima radili, a pogotovo u ovoj pandemiji, gdje je bio veliki pritisak na Agenciju, zbog kontrole lijekova i vakcina, sve to uspješno i na vrijeme iskontrolisali, da naši pacijenti ne bi trpjeli. Oni su nam na prvom mjestu, jer smo mi u funkciji očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva na cijelom području BiH. Za sve naše probleme je odgovorna politika koja je na nivou VM, alati su u njihovim rukama za rješavanje svih naših opravdanih i hroničnih problema. Mi smo upozoravali, molili, upućivali zahtjeve, vrlo skromno se ponašali, nismo nešto posebno uvažavani, a pomoć je izostala”, kazao je Rustemović.

Najnovije

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Danas je na sjednici Skupštine Crne Gore odlukom većine zastupnika usvojen Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Podrškom opozicije i...