Zašto Vlada Slovenije na Twitteru ignoriše prisustvo Komšića i Džaferovića na Bledu?

Preporučujemo

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, nalaze se na Bledu u Sloveniji gdje se održava Strateški forum. No, za administratore zvaničnog Twitter naloga Vlade Republike Slovenije državnici iz BiH kao da nisu ni pozvani.

Naime, Vlada Slovenije je na Twitteru poželjela dobrodošlicu svim visokim zvaničnicima iz regiona i Evropske unije, osim dvojcu iz Bosne i Hercegovine. Istina, dobrodošlica je izostala i za Christiana Schmidta.

Tako su dobrodošlice, što se može vidjeti u fotogaleriji, poželjeli između ostalog Zdravku Krivokapiću, Aleksandru Vučiću, Albinu Kurtiju, Andreju Plenkoviću, Viktoru Orbanu i ostalima. Zbog čega su bh. lideri izignorisani za sada nije poznato, ali teško da je ovakav propust napravljen nenamjerno.

Iako je poziv prihvaćen ranije, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je objavio da neće ići u Sloveniju i da odluka o službenom putovanju Predsjedništva BiH ne postoji. Kao razlog je naveo da će u Sloveniji biti i Christian Schmidt koga on ne priznaje za visokog predstavnika.

“Ako neko ode, on je otišao u privatnom aranžamanu i ne može zastupati BiH. Na tom skupu će se pričati o NATO-u. BiH nije na putu ka članstvu u NATO-u i to je veoma jasno”, rekao je Dodik.

No, da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu otputovali u privatnom aranžmanu da bi gledali ljepote bledskog jezera potvrđuje da će biti dio panela regionalnih i evropskih lidera na temu “Budućnost Evrope – Proširenje”, koji počinje danas u 16:30 sati.

Pored njih učestvovat će premijeri Slovenije, Crne Gore, Kosova, Poljske, Albanije, Sjeverne Makedonije, zatim evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predsjednik Evropskog Vijeća Charles Michel i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...