Zastupnički dom nije imao većinu da podrži budžet BiH

preporučujemo

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas usvojili prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu sa amandmanima koje je usvojila Komisija za finansije i budžet.

O budžetu je obavljena kratka rasprava, ali za budžet sa amandmanima nije bilo entitetske, ali nije bilo ni opće većine što znači da neko od prisutnih zastupnika nije podržao ovaj najvažniji finansijski dokument. Stoga je prijedlog budžeta upućen na dodatno usaglašavanje.

Prethodno nije bilo entitetske većine ni za naknadno uložene amandmane na budžet koje je predložila zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković Lepić. I o njima će se naknadno glasati.

Zastupnici stranaka iz RS-a ne prisustvuju današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Od kraja jula bojkotuju rad institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina.

Problem je što krajem septembra istječe aktuelna odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, a novu treba donijeti Vijeće ministara BiH čiji predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) odbija sazvati sjednicu.

Time su institucije BiH pred opasnošću da ostanu bez finasniranja, a zaposlenici bez plaća, zašto je bio jedan od razloga njihovog današnjeg protesta.

Najnovije

Detalji krvave pljačke u Nikšiću: Razbojnici vozilo s novcem čekali u terencu bh. registarskih oznaka

Pljačkaši koji su jutros u Nikšiću tokom oružane pljačke ubili radnika osiguranja Ljubišu Mrdaka u terencu bh. registarskih oznaka...