Završen film „Nana Fata stigla do pravde“: Salih Brkić 20 godina pratio i snimao borbu za pravdu

preporučujemo

– Bio sam uz nanu Fatu sve ove godine, od suđenja kada za nju nije bilo pravde i odluke da se inat-crkva ukloni, do optužbi da je napadala popa i specijalnu policiju. Bio sam kad je ona napadana i ranjavana, obilazio je dok se više puta liječila u Kliničkom centru u Tuzli – rekao je za Preporod.info Salih Brkić, doajen bh. novinarstva, koji je nakon 20 godina završio film o nani Fati Orlović, pod nazivom „Nana Fata stigla do pravde“.

Salih Brkić je bio uz nanu Fatu od njenog povratka kući u Konjević Polju, pratio je i snimao njenu borbu za pravdu.

– Već 20 godina pratim i snimam borbu za pravdu i golgotu nane Fate Orlović, koja je sve ove godine samo tražila da se nezakonito izgrađena inat-crkva ukloni iz njene avlije. Od 30 sati snimljenog materijala najprije je 2013. godine nastao film „12 godina muka Fate Orlović“, koji je dobio specijalnu nagradu na međunarodnom Tuzla film festivalu, a sada i drugi dio ove priče „Nana Fata stigla do pravde“ – rekao je.

Brkić svojim djelima ostavlja trag o najtežim vremenima podrinjskih Bošnjaka, tako i Fate Orlović.

– Bio sam uz nju od suđenja kada za nju nije bilo pravde i odluke da se inat-crkva ukloni  do optužbi da je napadala popa i specijalnu policiju. Bio sam kad je ona napadana i ranjavana, obilazio je dok se više puta liječila u Kliničkom centru u Tuzli. Nikada nije posustala, nije pristajala ni na ogromne sume novca kako bi crkva ostala u njenoj avliji, u duši je uvijek imala na umu da su joj u genocidu ubijeni muž Šaćir i još 20 Orlovića – naglasio je.

Pročitajte:  Dodijeljena Povelja Tuzlanskog kantona Fati Orlović

Podsjećamo, prva projekcija filma će biti 5. novembra u Brezi.

Najnovije

Sjednica OV Konjic: Vlast stala uz Opću bolnicu i Dom zdravlja Konjic

U toku je sjednica Općinskog vijeća Konjic, a kako saznajemo jednoglasno je usvojen zaključak kojim Općinsko vijeće poziva Poreznu...