Završena reekshumacija u Banjoj Luci, identifikovana jedna žrtva proteklog rata

Preporučujemo

U Banjoj Luci je identifikovana jedna žrtva proteklog rata, a riječ je o Damiru Grabovcu koji je na tom području nestao 1995. godine.

Žrtva je najprije identifikovana putem DNK metode, a danas je porodica ove žrtve potvrdila identitet.

Identifikovan je Damir (Hasana) Grabovac koji je rođen 1950. godine u Beogradu, a nestao je na području Banje Luke 1995. godine.

Njegovi posmrtni ostaci reekshumirani su na lokalitetu groblja Rapovine početkom ovog mjeseca, a na osnovu DNK nalaza o identitetu koji je ranije pristigao u Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci ove žrtve su prvobitno ekshumirani 23. juna 2020. godine, a nakon dobijenih operativnih saznanja da se u neobilježenom grobnom mjestu najvjerovatnije nalaze posmrtni ostaci nestale osobe sa područja Banje Luke.

Tom prilikom su izuzeti koštani uzorci za DNK analizu, a posmrtni ostaci su vraćeni u isto grobno mjesto sve do pristizanja DNK nalaza kojim je potvrđeno da se radi o žrtvi koja je iz Banje Luke nestala 1995. godine.

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...