Zbog debakla na NATO vježbi: Smijenjen načelnik Generalštaba Slovenije

preporučujemo

Slovenačka vlada smijenila je general-majora Andreja Ostermana sa mjesta načelnika generalštaba slovenačkih oružanih snaga nakon što elitna brigada vojske prošle nedjelje nije položila test borbene gotovosti NATO-a.

Premijer Miro Cerar je, objavljujući odluku o smjeni načelnika generalštaba na konferenciji za novinare poslije sednice Vlade, rekao da je Osterman smijenjen na prijedlog ministarke odbrane Andreje Katič.

Na njegovo mjesto postavljen je dosadašnji zamjenik načelnika generalštaba Alan Geder, prenosi STA.

Cerar je priznao da je odluka donesena zbog toga što se bataljon od 800 vojnika pokazao loše na prošlonedjeljnoj vježbi o osposobljavanju u skladu sa standardima NATO-a na poligonu Poček.

Katičeva je u izvještaju Vladi ukazala da je razlog za debakl slovenačkih specijalaca bila loša obuka.

Predstavnici NATO-a, koji su ocjenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocjenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu, prenijeli su nedavno slovenački mediji.

“Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo Ministarstvo odbrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara”, navela je televizija POP-TV.

Pročitajte:  Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO-om, naređeno zatvaranje ureda u Moskvi

Taj elitni bataljon, koji nije prošao test NATO-a, neće biti upućen u misije Alijanse u Libanu i na Kosovu kao što je bilo planirano, a odluku o tome kako će to nadoknaditi biće doneseba poslije analize, rečeno je iz slovenačke vojske za agenciju STA.

Pročitajte:  Janša poželio dobrodošlicu Komšiću, Dodik poslao protesta pisma EU

Najnovije

Akademija u Sarajevu: Alija Izetbegović bio i ostao čovjek čije ideje, rad i djelovanje vrijedi spominjati

Usprkos stalnim nasrtajima, Bosna i Hercegovina opstaje i nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji i NATO savezu, rečeno je...