Zbog nepovučenih kredita: BiH samo MMF-u platila milion KM “penala”

Preporučujemo

Kreditna sredstva Međunarodnog monetarnog fonda najjeftinija su koja se mogu dobiti na međunarodnom tržištu, ali u slučaju Bosne i Hercegovine to i nije slučaj.

Zbog toga što pravovremeno ne povlači sredstva odobrena u okviru Proširenog aranžmana još u septembru 2016. godine, naša zemlja plaća “penale” ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

- -

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH u prošloj godini BiH je platila tzv. commitment fee za odobrena a neangažovana sredstva MMF-a po osnovu Proširenog aranžmana u iznosu od 929,6 hilj KM. Ukupno plaćeni “penali” u 2017. godini bili su 2,18 miliona KM, a osim za nepovučene kredite MMF-a plaćali smo ih i Njemačkoj razvojnoj banci KfW u iznosu 849,3 hiljade KM, Evropskoj banci za obnovu i razvoj 398,9 hiljada KM, itd, piše radiosarajevo.

Ukupno je sa 31. decembrom bilo neangažovanih 2,63 mlrd KM kreditnih sredstava. Samo kod KFW-a je 451,79 neangažovanih sredstava, od čega najviše za projekte elektroprivreda u Federaciji BiH: 126,78 mil KM za VE Podveležje, 195, 58 mil KM za Pumpnu HE Vrilo, 58,67 mil. KM za HE Janjići.

Kod Evropske investicijske banke je neangažovanih 584,26 mil. KM, od čega najviše za dionicu Počitelj- Bijača na Koridoru Vc 195,5 mil. KM, za koju je tender više puta poništavan, ali je konačno prošle sedmice potpisan ugovor sa izvođačem radova, te za modernizaciju cesta u Federaciji BiH 78,2 miliona KM. U slučaju MMF-a sa 31. decembrom 2017. godine imamo ukupno ugovorenih 2 mlrd KM, od čega je angažovano 1,13 mlrd KM. Sa ovim kreditorom imamo još ugovorenih a neiskorištenih 881 mil. KM sredstava po osnovu Proširenog aranžmana, a krajem poršle godine imali smo još za vratiti 591,5 miliona KM.

U prošloj godini ovom međunarodnom zajmodavcu vratili smo 390,5 miliona KM. U februaru ove godine MMF je odobrio drugu tranšu BiH u iznosu oko 145 miliona KM, a nakon zaključenja drugog pregleda, uz ispunjenje prethodnog uslova (da Vlada FBiH dostavi Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu sa preporukama), Misija MMF-a u BiH najavila je juče odobrenje još oko 76 miliona KM.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...