Zbog tranzitne neravnoteže u isporuci Gazprom prijeti smanjenjem dostave gasa u Evropu

Preporučujemo

Ruska državna kompanija Gazprom zaprijetila je da će prekinuti dotok gasa u Evropu preko Ukrajine već sljedeće sedmice zbog nelogičnosti u tranzitnim isporukama gasa za Moldaviju.

U saopćenju koje prenosi The Guardian, iz ruskog državnog energetskog giganta istakli su da su neki tokovi gasa koji se zadržavaju u Ukrajini zapravo bili namijenjeni Moldaviji, optuživši Kijev da ometa tranzitnu isporuku od 52,52 miliona kubnih metara iz tranzita u Moldaviju.

“Količina gasa koju isporučuje Gazprom za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine, veća je od fizičke količine prenijete na granici Ukrajine sa Moldavijom”, istakli su.

Naveli su i da će od ponedjeljka 28. novembra “početi sa smanjenjem isporuke gasa” ako “tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu za potrošače iz Moldavije potraje”.

Ukrajinski gasovod je posljednji preostali gasovod kojim se ruski prirodni gas i dalje dostavlja u Zapadnu Evropu nakon što je Gazprom zatvorio opskrbu preko Sjevernog toka 1.

Ukrajina je negirala optužbe, rekavši da su sve količine gasa uredno dostavljene moldavskim potrošačima.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...