Žena iz Kikinde proglašena mrtvom, spremili sve za sahranu, dok nisu otkrili da je živa

Preporučujemo

Radojku S. (69) iz Kikinde, korisnicu Starog doma Gerontološkog centra, ljekar Hitne pomoći je u ponedjeljak uveče proglasio mrtvom, ali je isti doktor sutradan ustanovio da je ona živa.

Nakon pregleda u Opštoj bolnici, Radojka je ponovo vraćena u ovu ustanovu socijalne zaštite.

Na pitanje “Kurira” kako je moglo da se desi da nepokretna žena narušenog zdravlja umre, a nakon deset sati oživi, odgovorila je dr Ružicu Janković iz Gerontološkog centa:

“U ponedeljak, oko 22 i 30 sati, došla je ekipa Hitne službe jer je, kako se vjerovalo, jedna naša korisnica preminula. Dežurni ljekar Hitne službe konstatovao je smrt, a tijelo je smješteno u posebnu prostoriju predviđenu za takve stvari. To nije hladnjača kako su neki mediji prenijeli. Sutradan, oko devet sati, jedan od naših tehničara ušao je u tu prostoriju i ustanovio da ona daje znake života. Jedna noga je bila odvojena od druge”, saopštila je Janković.

Svoje viđenje nezabilježenog medicinskog propusta iznijela je i drektor kikindskog Doma zdravlja, dr Biljana Marković. Prema njenim riječima, te večeri je Hitnoj službi prijavljena smrt korisnice Gerontološkog centra.

“Hitna služba izašla je na lice mjesta, a dežurni ljekar konstatovao smrt. Sutradan je taj isti doktor otišao u Gerontološki centar i ustanovio da žena nije mrtva. Ovaj nemili događaj sve nas je zatekao, jer se ovako nešto nikada ranije nije dogodilo. Ostaje da naša Komisija za provjeru unutrašnjeg kvaliteta rada utvrdi sve okolnosti. Vidjet ćemo kakve ćemo sankcije preduzeti protiv našeg kolege. Od njega smo uzeli izjavu”, rekla je dr Marković.

Da je Radojka S. preminula, a sutradan oživjela iznenadilo je i njenu starateljku Jelenu Krvopić.

“Vjerujem da je Radojka preživjela kliničku smrt, a na insistiranja osoblja Gerontološkog centra u bolnici je pregledana. Takve stvari se dešavaju. Nemam nijednu zamjerku na rad Gerontološkog centra. Radojki je nedavno preminuo jedan sin dok drugi živi u Australiji. On nam je majku i povjerio na staranje. Najstresnije je bilo što smo mu prvo javili za majčinu smrt, a poslije da je živa i da je ljekar pogriješio. Nije mi poznato da je pogrebna služba u međuvremenu napravila posmrtnice i pripremila sve za sahranu. Nama je prvo javljeno da je ona navodno preminula. Nikog nismo kontaktirali niti ikog krivimo”, izričita je Jelena Krvopić.

Goran Stankov iz Kikinde, kaže za “Kurir” da je za strininu smrt čuo u ponedjeljak dok je sa suprugom bio na jednoj sahrani.

“Ispostavilo se da je ljekar pogriješio i da je moja strina živa. U susjednoj kući živi Vladimir, Radojkin suprug. I on je srčani bolesnik. Jedan sin mu je prije nekoliko meseci preminuo, a sad i ovo”, rekao je Goran.

Borislav Petković iz Kikinde, vozač jedne pogrebne službe, takođe je zatečen nesvakidašnjom situacijom.

“Gazda i ja smo u ponedeljak, oko 13 sati, otišli do Gerotološkog centra da preuzmemo pokojnicu. U dvorištu je bila Hitna služba, a tada smo saznali da je ona živa”, ispričao je Petković.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...