Žene u Afganistanu tražile svoja prava, talibani ih rastjerali pucnjevima u zrak

Preporučujemo

Talibanski borci rastjerali su desetine žena koje su demonstrirale u Kabulu, gotovo godinu dana nakon što je militantna grupa preuzela vlast.

Oko 40 žena marširalo je glavnim gradom Afganistana tražeći prava, prije nego što su talibani razbili skup pucajući u zrak.

Borci su im oduzeli mobitele, zaustavivši jedan od prvih ženskih protesta u posljednjih nekoliko mjeseci. Otkako su talibani preuzeli vlast, prava žena su ozbiljno ograničena, navodi BBC.

Žene su uzvikivalei zahtjeve za “kruhom, radom i slobodom”, noseći transparent na kojem je pisalo “15. avgusta je crni dan” – referenca na dan kada su talibani zauzeli Kabul 2021. godine.

“Ovaj put nas nisu puno tukli. Ponašali su se drugačije od ranijih protesta. Pucali su u zrak. Iako se bojimo, izašli smo zagovarati prava djevojčica, kako bi talibani barem za njih otvorili škole”, rekla je jedna od učesnica skupa za BBC.

U godini dana otkako su se talibani vratili na vlast, izdali su različite naredbe kojima se ograničava sloboda žena – zabranjuju im većinu državnih poslova, srednje obrazovanje i putovanje više od 70 kilometara bez muškog skrbnika.

U maju su militanti odredili da će afganistanske žene morati nositi islamski veo na licu prvi put nakon decenije. Ako se žena odbije povinovati, njeni muški skrbnici mogu biti poslani u zatvor na tri dana – iako se to ne provodi uvijek.

Najnovije

Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio...