Žestok sukob demonstranata i policije u Atini zbog mjera štednje i ekonomske politike

Preporučujemo

Tokom demonstracija organizovanih u Grčkoj zbog mjera štednje i ekonomske politike vlade došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Štrajkovi i demonstracije negativno su se odrazili na pružanje javnih usluga, a otežano je i odvijanje saobraćaja.

- -

Sindikati, Federacija uposlenika javnog sektora Grčke (ADEDY), Konfederacija radničkih sindikata (GSEE) i Panhelenskom radničkom frontu (PAME), pozvali su na organizovanje štrajkova, a u Atini i Solunu su organizovane demonstracije.

Do sukoba i napetosti između demonstranata i policije došlo je u Atini. Odluku o jednodnevnom štrajku donijeli su i uposlenici željeznica i luka, a u potpunosti su otkazane željezničke i pomorske linije između otoka i kopna. U Atini ne saobraćaju ni autobusi ni trolejbusi.

Štrajkuju i novinari zbog čega neće biti emitovane vijesti na televiziji niti printani bilteni, a sutra neće izlaziti ni novine.

U okviru programa pomoći Grčkoj donesena je odluka o povećanju poreza i smanjenju penzija za 2019. i 2020. godinu što je izazvalo oštre reakcije javnosti.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...