Žestoka rasprava predstavnika SAD-a i Rusije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi

Preporučujemo

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN) razmijenili su oštre riječi u utorak tokom sjednice Vijeća sigurnosti o Gazi.

Ruski izaslanik Vasilij Nebenzia je u svom obraćanju na sjednici pod nazivom “Zaštita civila u oružanom sukobu” optužio svoje “zapadne kolege” da su dozvolili Izraelu da koristi glad kao metodu rata.

- -

Nebenzia je osudio SAD jer je stavio veto na višestruke napore UN-a za prekid vatre u sukobu u Gazi, za koji je rekao da bi spriječio masovno gladovanje u palestinskoj enklavi.

Rekao je da alternativna rezolucija koju su izradile SAD ne sadrži apel na prekid vatre i da ima za cilj proširenje kišobrana UN-a na djela Izraela.

– Ovo nije alternativa. Ovo je još jedna dozvola za ubijanje – dodao je ruski zvaničnik.

Zamjenik američkog ambasadora Robert Wood je rekao da je Ruska Federacija zemlja koja ne doprinosi rješavanju humanitarnih kriza i da ih ona stvara.

- -

Wood je rekao da ukrajinski narod mora živjeti pod divljim, varvarskim bombardovanjem i ubistvima s kojima se mora nositi svaki dan.

– Dakle, Rusija nije u poziciji, iskreno, da kritikuje bilo koju zemlju dok nastavlja da flagrantno i nemilosrdno krši Povelju UN-a. Tako da kada čujem Rusiju da govori o svojoj zabrinutosti za civilnu infrastrukturu… teško mi je ozbiljno shvatiti ono što kaže – rekao je Wood.

Nebenzia je na to odgovorio američkom izaslaniku da bi se “trebao stiditi upoređivanja situacije u Ukrajini sa Gazom.”

– SAD su uništile Irak, Afganistan i Siriju i ne bi trebalo da nam drže lekcije – rekao je Wood.

Wood je ponovo replicirao kako bi se osvrnuo na komentare ruskog izaslanika, rekavši da nije pravio poređenje između Ukrajine i Gaze.

– Ukazivao sam na ono što Rusija radi. I zato imam samo kratko pitanje za ruskog stalnog predstavnika: hoćete li reći da Rusija ne sprovodi nikakvo bombardovanje Ukrajine? – pitao je.

Nebenzia je kasnije izjavio da Rusija cilja samo vojne položaje u Ukrajini.

Ponovio je da su SAD blokirale međunarodne napore da se zaustavi nasilje u Gazi.

– Washington snosi punu odgovornost za neviđeni broj civilnih žrtava ove eskalacije. Njihov broj je sada blizu 30.000. A to je cijena američkog veta u Vijeću sigurnosti o Gazi – rekao je Nebenzia.

Rekao je da je možda vrijeme da Vijeće sigurnosti razmotri usvajanje sankcija protiv SAD-a.

– Kada je u pitanju opstrukcija humanitarne pomoći, Vijeće sigurnosti ima pravo da razmotri donošenje sankcionih mjera. I mislim da je sada došlo vrijeme da se ova odredba aktivira – dodao je.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...