Živinice danas najzagađeniji grad u Europi

Preporučujemo

U neobičnim meteorološkim uslovima za ovo doba godine, širom Bosne i Hercegovine opala je i kvaliteta zraka te su, prema jutros izmjerenim vrijednostima, Živinice najzagađeniji grad u cijeloj Europi.

Kako je navedeno u podacima Svjetskog centra za mjerenje kvalitete zraka (AQICN), indeks kvaliteta u Živinicama jutros je iznosio 315, što je visoko iznad dozvoljenog indeksa 50.

- -

To znači da je zrak opasan i da može ostaviti ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, piše radiosarajevo.ba.

Iz Udruženja Eko Akcija stoga upozoravaju da tokom boravka vani građani trebaju izbjegavati bilo kakve napore. Također, istaknuto je kako su najugroženije kategorije stanovništva trudnice, stare osobe, djeca i osobe s respiratornim i srčanim problemima, te da bi one trebale ostati u zatvorenom.

U drugim bh. gradovima situacija je nešto bolja, ali i vrijednosti izmjerene u ovim gradovima ukazuju da je zrak nezdrav. Prema mjerenjima Eko Akcije jutrošnji indeksi kvalitete zraka u bh. gradovima iznose: Sarajevo 167, Tuzla 154, Zenica 156, Prijedor 135, Kakanj 152, Bosanski Brod 135.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...