Značaj dijaspore za BiH: Ohrabriti iseljeništvo da se angažira u domovini

Preporučujemo

Širom svijeta živi oko dva miliona građana Bosne i Hercegovine, a samo u posljednje četiri godine ovu zemlju napustilo je oko 150.000 ljudi, poručeno je na dvodnevnoj konferenciji pod nazivom “Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu”, koja je počela danas u Sarajevu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine organizator je konferencije na kojoj je govoreno o značaju migracija, doprinosu bh. dijaspore u zemljama u kojima se nalaze i u BiH.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, izjavila je da je konferencija specifična po tome što predstavlja jednu od najmasovnijih konferencija u smislu učešća predstavnika iseljeništva u direktnom prenosu konferencije putem web portala koji je uspostavljen na stranici Ministarstva.

Portal je pokrenut i uspostavljen u svrhu provedbe Politike o saradnji s iseljeništvom, odnosno unapređenja komunikacije i razmjene informacija između bh. iseljeništva i BiH.

“Konferencija, prije svega, ima za cilj da podigne na veći stepen saradnju s iseljeništvom. Imat ćemo priliku i da predstavimo i mapiranje deset zemalja svijeta našeg iseljeništva koje će pokazati, ne samo demografski nego i ekonomski i sociološki aspekt našeg iseljeništva u zemljama prijema i omogućiti da naša saradnja kroz mapiranje i spoznaju kakve sve kvalitete imamo u našem iseljeništvu, ostvarimo što bolju saradnju”, pojasnila je Borovac, prenosi Anadolija.

Mirjana Paunović, predsjednica Unije BiH udruženja u Italiji, kazala je da na području ove zemlje živi oko 60.000 bh. građana.

“Smatramo da je ovo velika prilika, bitna kako za BiH tako i za nas članove dijaspore, koja može da doprinese u realizaciji zajedničkih projekata, interesa, koje možemo da koristimo obostrano. Ovo je izvanredna prilika da razmijenimo znanje i iskustva s ostalim članovima iz drugih dijelova svijeta koji se nalaze u istom položaju kao i mi”, izjavila je Paunović.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...