Zvizdić, Jusko i Šarović razgovarali sa predsjednikom QIA

Preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Dohi sa izvršnim direktorom Katarske investicijske agencije (QIA) Abdullahom bin Mohammed Bin Saud Al Thanijem sa kojim je razgovarao o investicijskim potencijalima i budućem djelovanju QIA-e u Bosni i Hercegovini, piše N1.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

- -

Zvizdić je upoznao predsjednika QIA o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da Vijeće ministara BiH ima jasne prioritete usmjerene na reformske procese, ekonomski razvoj i evropski put naše zemlje.

Rekao je da Bosna i Hercegovina radi na poboljšanju poslovnog okruženja, bilježi stalni ekonomski napredak i da je otvorena za poslovne ljude i poslovne projekte. Istaknuo je zainteresiranost i spremnost BiH za povećanjem obima robne razmjene sa Katarom, kao i nivoa investicija.

Istaknuo je prednosti Bosne i Hercegovine, zemlje u predvorju EU, sa ogromnim investicijskim potencijalima u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, metalske, drvne industrije, kao i mnogobrojnim infrastrukturnim projektima za koje tražimo partnere.

Predsjedavajući Zvizdić i izvršni direktor QIA složili su se da bi bilo dobro da QIA otvori regionalno predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Predsjedavajući Zvizdić je izrazio uvjerenje da bi to donijelo pozitivan pomak u ekonomskim odnosima dvije zemlje te potaknulo poslovne ljude i kompanije iz Katara da traže partnere i posluju u Bosni i Hercegovini i regiji. On je pozvao izvršnog direktora Al Thanija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

- -

Izvršni direktor QIA je rekao da će u skorom periodu delegacija eksperata QIA-e predvođena direktorom za razvoj i investicije Abdulom Aziz bin Ali Al Thanijem posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon sastanka delegacija Vijeća ministara BiH obišla je Muzej islamske umjetnosti u Dohi.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...