Zvizdić na Samitu “16+1” u Sofiji: BiH izuzetno zainteresovana za jačanje veza s Kinom

Preporučujemo

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predvodi bh. delegaciju koja učestvuje na sedmom po redu Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u glavnom gradu Bugarske Sofiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Zvizdić učestvovao je na plenarnom sastanku šefova vlada zemalja učesnica Samita “16+1”, te se tom prilikom obratio skupu.

“Naša prijateljska saradnja, kojom se spajaju dva kontinenta i koja obuhvata petinu svjetske populacije, odvija se u političkoj, kulturnoj, socijalnoj i privrednoj sferi, a BiH je izuzetno zainteresovana da nastavi s daljim unapređenjem i jačanjem veza s NR Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što ova inicijativa nastavlja da se razvija i jača, te naglašavam posvećenost BiH sveukupnoj saradnji u okviru ovog mehanizma”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da sedmi samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa, te da je to siguran put ka jačanju međusobnih bilateralnih i privrednih odnosa, navode iz Vijeća ministara BiH.

Kazao je i da je glavni vanjskopolitički cilj BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“U tom smislu nastavljamo s implementacijom brojnih reformskih mjera. Reforme koje provodimo su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP-a od tri posto, te otvaranje novih skoro 50.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u BiH su u porastu. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata u prvoj polovini 2019. godine”, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...