Zvizdić na Samitu “16+1” u Sofiji: BiH izuzetno zainteresovana za jačanje veza s Kinom

Preporučujemo

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predvodi bh. delegaciju koja učestvuje na sedmom po redu Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u glavnom gradu Bugarske Sofiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Zvizdić učestvovao je na plenarnom sastanku šefova vlada zemalja učesnica Samita “16+1”, te se tom prilikom obratio skupu.

- -

“Naša prijateljska saradnja, kojom se spajaju dva kontinenta i koja obuhvata petinu svjetske populacije, odvija se u političkoj, kulturnoj, socijalnoj i privrednoj sferi, a BiH je izuzetno zainteresovana da nastavi s daljim unapređenjem i jačanjem veza s NR Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što ova inicijativa nastavlja da se razvija i jača, te naglašavam posvećenost BiH sveukupnoj saradnji u okviru ovog mehanizma”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da sedmi samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa, te da je to siguran put ka jačanju međusobnih bilateralnih i privrednih odnosa, navode iz Vijeća ministara BiH.

Kazao je i da je glavni vanjskopolitički cilj BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“U tom smislu nastavljamo s implementacijom brojnih reformskih mjera. Reforme koje provodimo su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP-a od tri posto, te otvaranje novih skoro 50.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u BiH su u porastu. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata u prvoj polovini 2019. godine”, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...