Zvizdić odgovorio Jerlagiću, progovorio o ranjavanju u ratu i Upitniku

Preporučujemo

Upitnik Evropske komisje nije uvod u “etno feude”, nego je ključni uslov za dobivanje kandidatskog statusa za BiH i jedan od najvažnijih koraka za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, naveo je u svom otvorenom pismu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na tvrdnje predsjednika Stranke za BiH Amera Jerlagića i nekih drugih ličnosti, piše radiosarajevo.ba.

“Pamflet g. Jerlagića, koji je zaokupljen nerealnim ličnim ambicijama, već u martu 2017. godije, dakle, 18 mjeseci prije izbora, sam sebe kandidovao za člana Predsjedništva BiH, ne zaslužuje posebnu reakciju jer je očiti izraz njegove hronične neinformisanosti, paranoične političke perspektive i potpunog nepoznavanja tema o kojima pokušava da piše. Jedan od ciljeva sklepanog pamfleta g. Jerlagića je plasiranje “bombastičnih” neistina i izmišljenih problema kako bi, kao predsjednik stranke koja u svim anketama ne prelazi ni jedan posto podrške, privukao bar malo medijske pažnje”, navodi Zvizdić.

- -

Poručuje da su, naravno, iznesene lažne tvrdnje u potpunoj suprotnosti sa stvarnim činjenicama.

“Upitnik nije uvod u “etno feude”, kako to kreator ove politikanske škrabotine lažno pokušava predstaviti i (u)zbuniti javnost u BiH, nego je Upitnik ključni uslov za dobivanje kandidatskog statusa za BiH i jedan od najvažnijih koraka za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, piše Zvidić.

Osim toga, navodi dalje, Upitnik kroz 3.242 odgovora predstavlja aktuelno stanje u svim oblastima ekonomije, politike i društvenih djelatnosti u BiH, kako bi EK mogla uvidjeti stepen naše usklađenosti s pravnom stečevinom EU, što jasno pokazuje da se Upitnikom, “i to znaju svi osim ostrašćenih a neinformiranih pojedinaca koji su prerano započeli ličnu izbornu kampanju”, ništa ne trguje niti se prave bilo kakvi ustupci.

“Ali, cilj Jerlagićevog ‘dušebrižništva’ nije moj boravak u Davosu ili Upitnik, nego zluradi i perfidni pokušaj plasiranja brutalne laži u vezi sa mojim angažmanom u toku agresije na BiH. Mislio sam da o ovome neću morati govoriti, ali obzirom da je izborna kampanje koju već aktivno u pauzama rasprodaje električne energije vodi g. Jerlagić, očito zasnovana na bezočnim lažima i ličnom vrijeđanju, želim zbog građana kazati pravu istinu, a to je da sam u oktobru 1993. godine, kao uposlenik Vlade Republike BiH, ranjen u Sarajevu eksplozijom četnicke granate; da sam u martu 1994. operisan u Općoj bolnici u Sarajevu i da sam poslije višemjesečne postoperativne terapije u Sarajevu, koja zbog nedostatka adekvatne opreme nije dala očekivane rezultate, izmješten van BiH na dodatne dvije rizične i složene operacije i težak i dugotrajan postoperativni tretman. Nažalost, posljedice moga ranjavanja ću osjećati dok sam živ, i zaista sam mislio da će to biti i ostati moja lična i za mene bolna činjenica, i da bilo ko neće, iz čiste ljudskosti i pristojnosti, lagati o ovim činjenicama kako bi pokusao sebi priskrbiti sitne političke poene. Ali, očito je da sam se prevario i da nisam računao na patološke ambicije pojedinaca koji računaju da se više puta ponovljena laž može pretvoriti u istinu. Ne, laž uvijek ostaje laž, a pisca pamfleta želim obavijestiti da mi ovakvi napadi daju dodatnu snagu da nastavim raditi svoj posao na daljnjem napretku BiH na putu EU integracija i ekonomskog razvoja. I na kraju, razumijem strah koji političke partije imaju od SDA kao najvece i najjače političke partije u BiH, razumijem i frustraciju od pobjede budućeg kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, ali opet pozivam, kao i više puta do sada, da odustanemo od plasiranja neistina i spinova i da se okrenemo procesima koji će obezbijediti stabilnost i prosperitet našoj jedinoj domovini BiH”, poručio je Zvizdić.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...