Akcija “Zadruga”: Određen jednomjesečni pritvor za devet uhapšenih

Preporučujemo

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za devet uhapšenih u akciji kodnog imena “Zadruga”, koja je tokom sedmice provedena na području Kantona Sarajevo.

Tačnije, jednomjesečni pritvor određen je Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Salihu Derviševiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

- -

Riječ je o, kako tvrde iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, osobama koje su svjesno i svojom voljom postale članovi organizirane kriminalne grupe, te o osobama koje se terete za organizirani kriminaln u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Mjere zabrane određene su vlasnicima firme Mibral Milanu Braloviću i njegovoj kćerki Maji Bralović-Smit, kao i Igoru Mišiću, Dubravku Vukadinu, Senadu Biberoviću, Hasanu Loji i Srđanu Badrovu.

Kao vođe ove grupe, tvrdi Tužilaštvo, bračni par Đelić registrirao je agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Leading” (radila do septembra 2016. godine) u okviru koje su navodno falsifikovali uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidte za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do deset posto. Na ovaj način pravne osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM, te oštetili budžet za oko 30 miliona KM.

Najnovije

SIN ZLOČINCA RATKA MLADIĆA TVRDI: Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije…

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori,...