180 dana šutnje Ministarstva: Gdje su završili zahtjevi privrednika i građana vezani za zakon o zabrani pušenja

Preporučujemo

Javna rasprava o  nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, odnosno zakona o zabrani pušenja, završena je prije više od 90 dana.

Udruženje hotelijera i restoratera podsjeća, da ni tokom rasprave a ni danas, tri mjeseca nakon okončanja javne rasprave, nije poznato da li će se uvažiti brojni zahtjevi koje je predlagaču zakona, u zakonskom roku, podnio veliki broj ugostitelja i restoratera koji rade u Federaciji BiH.

- -

-Na svim javnim raspravama na kojima smo prisustvovali tražili smo da nam predlagač zakona, odnosno Ministarstvo zdravlja Federacije potvrdi da će naši prijedlozi biti uvršteni u prijedlog zakona koji treba biti sačinjen i koji bi trebao uvažiti sve rečeno i napisano tokom javnih rasprava. Stalno nam je odgovarano da će se svi prijedlozi razmotriti, ali evo ni do danas, 90 dana po okončanju javne rasprave, mi nemamo niti jednu informaciju o tome šta se od prijedloga i usvojilo, pojašnjava Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Hadžić dalje navodi da je po okončanju javne rasprave, a prema Pravilniku o radu Predstavničkog doma, neophodno da radno tijelo podnese izvještaj o provedenoj javnoj raspravi i predlagaču zakona i Predstavničkom domu, te da je predlagač zakona dužan da u pripremi prijedloga zakona uzme u obzir prijedloge i mišljenja sadržane u izvještaju radnog tijela o rezultatima javne rasprave.

Iz Udruženja podsjećaju da su u svakom trenutku spremni dodatno pojasniti svoje stavove i prijedloge predlagaču zakona, te izražavaju nadu da će Ministarstvo zdravlja prihvatiti prijedloge industrije ugostiteljstva i turizma, koje u ovom trenutku broji preko 65.000 uposlenih.

Do sada je jedino skupština Brčko Distrikta završila procedure usvajanja novog zakona i nakon javne rasprave održane u Distriktu Brčko, usvojila zakon kojim se vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine omogućava da se opredijele za to da li će njihov objekat biti namijenjen za pušače ili nepušače, a što je u cijelosti u skladu sa prijedlozima koje su ugostitelji i restorateri dali i za područje Federacije.

- -

(Index.ba)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...