Svjetska ekonomija napreduje, ali do kada?

Preporučujemo

Svjetska ekonomija je u punom zamahu, ali bi za nekoliko godina mogao doći kraj tome. Svjetska banka je objavila izvještaj u kome navode da je prošla godina bila bolja od očekivanog. Zemlje širom svijeta doživljavaju napredak za koji se očekuje da traje “nekoliko sljedećih godina”.

Iz Svjetske banke predviđaju da će svjetska ekonomija rasti do 3,1 posto ove godine, dok je, na primjer, u junu prošle godine iznosila 2,9 posto.

Ono što je pomoglo vraćanju povjerenja u ekonomiju i povećanju rasta je preokret na tržištu, godine niskih kamatnih stopa i ponovni rast cijena nafte.

- -

Ovo će, prema MAG, biti prva godina od svjetske finansijske krize kada će ekonomija u svijetu doživjeti svoj puni potencijal. To znači da je nezaposlenost niska, produktivnost visoka i inflacija u toku, što dovodi do veće potražnje.

S druge strane, upozorava se da bi taj rast uskoro mogao doživjeti vrhunac te da će početi padati 2019. i 2020. godine, barem kada je riječ o svjetskim ekonomskim silama, poput SAD, Kine i Evropske Unije.

U međuvremenu, najveće svjetske sile će se suočiti i sa starenjem populacije, što će smanjiti njihovu produktivnost, sasvim logično. Svjetska banka očekuje da će ovo pogoditi oko dvije trećine globalne ekonomije.

Savjetuje se vladama da se fokusiraju na reforme zdravstva i obrazovanja te da se poboljša infrastruktura cesta.

- -

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...