Obilježena godišnjica formiranja Trećeg korpusa ARBiH

Preporučujemo

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju su činili ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, položila je cvijeće na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u Zavidovićima, gdje je održana centralna svečanost povodom 28. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike BiH i 1. decembra, Dana osnivanja Oružanih snaga BiH.

Ministar Čolaković je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije.

- -

– Trebamo odati počast svima onima koji su tada imali mudrosti i hrabrosti za organizaciju korpusa, zahvaljujući kojima smo ostali nacija. Bitno je napomenuti da BiH ni u ovom trenutku nije ostavljena netaknuta. BiH i danas trpi napade s istoka i zapada na njen teritorijalni integritet, političku nezavisnost, što se ogleda i u pomoći iznutra. Imamo snage koje potpomognute iznutra pokušavaju narušiti i mir i stabilnost u BiH – izjavio je Čolaković.

Istakao je da je bolno i izjednačavanje žrtve i agresora, te da oficiri i vojnici Armije RBiH odgovaraju za zločine koje nisu počinili.

– Razgovarao sam s nekoliko boraca koji dobivaju optužnice koje nisu utemeljene, ali mi ćemo pravno stati iza njih i pomoći im da prođu kroz te sudske procese – rekao je Čolaković.

Naglasio je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona za boračke kategorije iz godine u godinu povećava budžet, realizuju projekte samozapošljavanja, isplaćuju egzistencijalne naknade te boračke stipendije za studente, saopćila je Press služba ZDK.

Najnovije

DAVOR DRAGIČEVIĆ “Ovo je ime čovjeka koji je ubio mog sina Davida”

Davor Dragičević gostovao je večeras u Centralnom Dnevniku Face TV-a gdje je otkrio ime osobe za koju tvrdi da...