Lukašenko: Nikada nećemo biti druga Ukrajina

Preporučujemo

Zapad vrši pritisak na Bjelorusiju sa ciljem da ju pretvori u još jednu Ukrajinu, ali se to neće dogoditi, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

On je na konferenciji za novinare na temu socio-ekonomskog razvoja države naglasio da se neće ostvariti cilj Zapada i da Bjelorusija nikada neće biti kao Ukrajina, javila je bjeloruska agencija BELTA.

- -

– Oni zahtijevaju od Bjelorusije da postane druga Ukrajina, koju opisuju kao demokratsku i razvijenu zemlju. Prije dva dana im je dat jasan odgovor. Nikada nećemo postati kao Ukrajina, jer smo mi Bjelorusi i imamo sopstvenu viziju svojih izgleda – poručio je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da je siguran u to da niko od prisutnih na konferenciji niti bilo ko među običnim građanima koji žele normalan život za sebe i svoju djecu ne želi da vidi Bjelorusiju kako postaje druga Ukrajina.

Bjeloruski predsjednik skrenuo je pažnju na činjenicu da se Bjelorusija našla u samom centru globalnog sukoba Zapada i Rusije, te da kanali za razgovor i dalje funkcionišu, prenio je TASS.

– Nemojte misliti da se samo borimo, da nema kontakata, da ništa ne vidimo, da nam oni ništa ne govore i da mi ne odgovaramo. Imamo kanale koje koristimo za komunikaciju – napomenuo je Lukašenko.

- -

On je podsjetio da je Zapad prošle godine kolektivno pokušao da destabilizuje situaciju u Bjelorusiji, tokom predsjedničkih izbora u toj zemlji.

– Njihova očekivanja nakon raspada Sovjetskog Saveza i njihov san trebali su da se ostvare u avgustu prošle godine. Stvorili bi sanitarni kordon i blok sa granicima blizu Smolenska. Nisu uspjeli – istakao je Lukašenko.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...