Rezolucija o genocidu u Srebrenici “boli” Vučića: Srbijanska policija pretresa zastupnike iz Crne Gore

Preporučujemo

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, bivši premijer Duško Marković i niz zastupnika u crnogorskom parlamentu osudili su najnovije zadržavanje i dugotrajan pretres zastupnika Amera Smailovića i Danila Šaranovića na graničnom prijelazu u Srbiji.

Detaljni pretresi granične policije Srbije dijela zastupnika crnogorskog parlamenta počeli su nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 17. juna prošle godine.

- -

– Za ukupne prijateljske i dobrosusjedske odnose Crne Gore i Srbije nije dobro da se ovakve stvari dešavaju, posebno što se radi o događajima koji se ponavljaju – navela je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na Twitteru.

Ona je dodala da, kao predsjednica Skupštine, ima obavezu da stane u zaštitu zastupnika i brani njihov integritet, te pravo da slobodno i bez problema putuju u svaku državu.

Zastupnik opozicionih Demokrata Danilo Šaranović je na svom Facebooku objavio fotografije preteresa na granici Srbije dok je sa porodicom u prisustvu dvogodišnjeg djeteta doživio, kako je naveo “svojevrsno maltretiranje kao da je šef neke kriminalne grupe.”

- -

– Vjerovatno je ovakav primitivizam na koji Crna Gora nije uzvratila recipročnom mjerom ni nakon godinu dana nadajući se da će prestati, najbolja slika iskrenosti u priči o pomirenju, regionalnoj saradnji, regionalnim inicijativama i evropskim vrijednostima – napisao je Šaranović 20. juna.

Dan ranije je i zastupnik Bošnjačke stranke Amer Smailović objavio da je zajedno sa porodicom ponovo zadržavan i pretresan pri ulasku i izlasku iz Srbije. Smailović navodi da je riječ o praksi koju već godinu dana sprovodi Srbija prema političkim predstavnicima Bošnjaka u Crnoj Gori, ali i ostalim zastupnicima.

– Razlog je poznat – Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju smo usvojili u Skupštini Crne Gore. Valjda je ovo taj Otvoreni Balkan, otkud znam… – napisao je Smailović na svom Facebooku.

Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici je usvojena u Parlamentu Crne Gore juna 2021. godine. Njome se osuđuju izjave i politike koje negiraju genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici glasale su sve političke partije osim stranaka koalicije okupljene oko prosrpskog Demokratskog fronta, pa su na graničnim prijelazima u Srbiji zadržavani zastupnici Demokratske partije socijalista, SDP-a, manjinskih nacionalnih stranaka, Demokrata i Građanskog pokreta Ura.

Postupanje srbijanske granične policije prema zastupnicima Šaranoviću i Smailoviću je osudilo više političkih partija, a oglasio se i bivši premijer iz Demokratske partije socijalista Duško Marković.

– Jasno je da se radi o smišljenoj i dugoročnoj akciji pritiska zvanične Srbije na crnogorske političare, a postupci prema zastupnicima kao predstavnicima naroda su jasan signal nepoštovanja Crne Gore i njenih institucija – ocijenio je Marković, uz poziv Vladi da bez odlaganja reaguje.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je u septembru prošle godine uputilo zahtjev zvaničnim institucijama Republike Srbije “da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim zastupnicima”.

 

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...