Veliki iskorak OJ Klinička mikrobiologija: Metodologija koja se primjenjuje samo u KCUS

Preporučujemo

U okviru Evropskog projekta „MediaLab Secure“ koji se realizira pod pokroviteljstvom Instituta Pasteur iz Pariza (Francuska), u OJ Klinička mikrobiologija KCUS, sproveden je trening osoblja u oblasti sekvenciranja (Sanger) genoma arbovirusa na raspoloživoj opremi.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija Amele Dedeić – Ljubović, saradnja KCUS sa Institutom Pasteur traje od 2014.godine, a znatno je intenzivirana u protekle dvije godine.

- -

“U sklopu trodnevne posjete stručnjaka iz Pariza doprinijeti će se jačanju kapaciteta laboratorija u odgovoru na emergentne virusne infekcije. Riječ je o metodologiji koja se za određene uzročnike (HIV, morbili i rubella virus) trenutno radi samo u našoj ustanovi, na prostoru cijele BiH pa i užeg regiona. Veoma značajno je to što će naši ljekari stečena znanja moći primjeniti odmah po završetku treninga”, navela je Dedeić – Ljubović.

Ona je istakla da će se zahvaljujući mogućnostima edukacije od sada u KCUS raditi sekvenciranja genoma još većeg broja virusa, nego u ranijem periodu.

“Benefit za bolesnike je u tome što sada možemo pratiti različite promjene i mutacije u genomu virusa, rezistenciju na terapiju i slično. Mi imamo opremu, tim ljudi koji već radi na sekvenciranju i ovim treninzima pravimo veliki iskorak naprijed. U svemu smo veoma zahvalni menadžmentu na podršci, bez koje ne bismo mogli sprovoditi ovako zahtjevnu edukaciju”, navela je.

- -

U sklopu posjete sa Instituta Pasteur došla je i donacija reagensa koji su nedostajali OJ Klinička mikrobiologija, te će se odmah pristupiti analizama koje se ranije nisu mogle raditi.

Najnovije

Hezbolah napao sjever Izraela

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u sjevernom dijelu Izraela, kao odgovor na...