Entuzijasti napravili 3D panoramu Tuzle: Uđite u svaku ulicu, zavirite u svaku kuću

Preporučujemo

Ekipa iz Udruženja ˝FishEye Media˝ napravili su web stranicu (cityguide360.ba) i panoramu grada Tuzle koja je toliko detaljno prikazana da posmatrač, ukoliko stavi 3-D naočare uz uključenu opciju na stranici, ima privid da se nalazi na licu mjesta.

I dok bi neke države platile desetine, pa čak i stotine hiljada KM da posjeduju nešto ovako, za tuzlansku panoramu i informacije koje će ponuditi nadležni do sada nisu imali sluha.

- -

Denis Bašić, predsjednik ˝FishEye Medije˝ u razgovoru za Tuzlanski.ba naveo je da je stranica trojezična, odnosno da je sadržaj osim na bosanskom, predstavljen još na engleskom i njemačkom, piše tuzlanski.ba.

“Cilj je uvezati poslovne i privatne turističke subjekte na platformu u vidu adekvatnog informisanja zainteresiranih, jer je takvih informacija malo i oni koji žele posjetiti Tuzlu, oskudijevaju sa informacijama. Želimo da turistička ponuda bude profesionalnija, te da ljudi na jednom mjestu imaju sve i u fotografijama: restoran, fotografiju restorana, ulazak i rezervacije hotela i soba itd. Stranica nije političkog karaktera i samo su navedene generalije: ko, šta, kada i kako je napravljeno, radno vrijeme, kontakt i slično”, naglašava Bašić.

Naš sagovornik pojašnjava da jedino Tuzla u Evropi trenutno ima ovako nešto i u ovoj mjeri detaljno izrađeno.

On navodi da postoji sličan projekt ali manjeg kapaciteta i ne tako detaljan, gdje su ispisane ulice u digitalnom formatu i to je prvi put da nešto tako za Tuzlu postoji.

- -

“Sličan projekt Rusi rade sa Novim Gradom i vrijednost projekta je oko 300.000 KM. Možete pretpostaviti koliko taj spot košta. Nas nije koštalo toliko jer naše udruženje posjeduje opremu i programere, a uradili smo 4.500 formata pojedinačnih fotografija, što je najveći memorijski kapacitet u regionu. Nas osmero radilo je na projektu 20 mjeseci i ima tu još dorade. Jedna panorama koju gledate sastoji se od 20 do 40 fotografija. Treba to sve fotografirati tačno, pomoću panoramskih glava, pa se to softverski spaja, a najveći izazov bio je napraviti web stranicu koja podržava emitiranje tih panorama”, naveo je Bašić, dodajući da postoji opcija da kada se klikne na panoramu i stave 3-D naočare, posmatrač ima osjećaj da prizor posmatra uživo.

Inače, multimedijalna produkcija ˝FishEye Media˝ je sastavljena od tima fotografa, filmskih stvaralaca, vizualnih umjetnika, licenciranih google street fotografa za izradu 360 sfernih panorama i proizvođača fokusiranih na izradu sadržaja koji pomažu svojim klijentima da ostave trag.

 

 

 

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...