Stižu nešto topliji dani uz jači vjetar, a za vikend će se u BiH formirati “padavinska linija”

Preporučujemo

Od četvrtka, tačnije današnjeg dana, u Bosnu i Hercegovinu stiže najavljivana južina koja će usloviti promjenu vremena, naoblačenje i povremene padavine kojim ćemo ispratiti februar.

Prema trenutnim raspoloživim prognoznim modelima, u Hercegovini i jugozapadu Bosne možemo u narednim danima očekivati obilnije padavine, dok će ih najmanje biti na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

- -

U nizinama kiša, a na višim planinama preko 1.300 metara nadmorske visine povremeno snijeg.

Kako javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba, jugo narednih dana bit će u jačanju, a sa njim i porast temperatura, naročito onih noćnih. Vrhunac vjetra najavljen je za petak i subotu, a tada bi na planinama mogao zapuhati na udare vjetar olujne jačine. Ipak, u nizinama će vjetar biti pretežno umjereniji.

Dakle, s obzirom da nam danas u zemlju stiže promjena vremena, prvo će naoblačenje stići sa zapada. Pred kraj današnjeg dana, uslova za kišu bit će jedino u Hercegovini, dok se u ostalim krajevima ne prognozira.

Jugo će biti u postepenom jačanju, u nizinama većinom slab do umjeren, u Krajini lokalno pojačan, dok će u planinskim krajevima vjetar imati olujne udare do oko 80 km/h. Ujutru hladno uz lokalno slab mraz, ali preko dana toplije uz temperature od 12 do 20 stepeni Celzijusa.

- -

 

U petak pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U većem dijelu zemlje umjeren do na udare pojačan jugo. Na planinama sa olujnim udarima. Uz oblake postepeno će dolaziti i padavine koje će se lokalno javljati u Hercegovini, rijetko koja kap u ostatku zemlje. Dnevne temperature slične kao u četvrtak, a i jutarnje će zatopliti, zahvaljujući južini.

U noći sa petka na subotu formirat će se “padavinska linija” sa zapada koja će tokom subote preći preko čitave zemlje donoseći prolazno padavine. Najviše kiše padat će u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne gdje uz kišu može i zagrmiti. Na višim planinama, prvenstveno Hercegovine, očekuje se snijeg. Uporedo sa dolaskom padavina – vjetar će postepeno slabiti tokom subote.

“Nestabilno vrijeme zadržat će se i tokom nedjelje, a sa južinom i toplim vremenom ispisat ćemo se iz februara. Inače, februar je jedan od najtoplijih u našim krajevima od kako se vrši mjerenje”, javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba.

Najnovije

Odbijen veto Bošnjaka na izborni zakon Republike Srpske

Vijeće naroda Republike Srpske nije prihvatilo mehanizam vitalnog nacionalnog interesa na Izborni zakon Republike Srpske koji je uložio Klub...