Ana Babić uputila inicijativu u vezi sa himnom BiH

Preporučujemo

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić uputila je zastupničku inicijativu prema nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi sa himnom BiH, javlja N1.

“Poštovane kolege, iskoristit ću priliku da Vas upitam da li znate tačnu definiciju riječi ‘Himna’? Kako god, riječ je o reprezentativnoj pjesmi koja se svira ili pjeva u svim svečanim i službenim prilikama. Himna je pjesma o domovini, koja uvijek i uvijek veliča povijest jedne države, veliča tradiciju i veliča napore kroz koji je jedan narod prošao. Razmislite, himna je priča o svim ljepotama koje nekom možemo pokazati ili možda bolje, ih otpjevati. BiH, ponosna i snažna, zaslužuje himnu i sada kada je opet nemamo, vrijeme je da stvari posložimo onakve kakve jesu.

- -

Koliko godina jedna predivna melodija zjapi za tekstom? Zbog čega ga nemamo i da li imamo krivicu za to? Trebamo li uopšte spominjati našu povijest, tradiciju, trebamo li pričati o našem narodu, jedinstvenom karakteru i tolikim različitostima u odnosu na sve ostale? Ne zaslužuje li jedna takva država himnu sa melodijom i tekstom? Zaslužujemo, trebamo i vrijeme je da je imamo”, stoji u inicijativi Ane Babić od 15. 11. 2017. godine.

Ova inicijativa naći će se na dnevnom redu nastavka 57. sjednice Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH koja će biti održana sutra.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...