Banja Luka: Održan svečani defile povodom neustavnog 9. januara

Preporučujemo

U Banjoj Luci je danas počeo svečani defile povodom obilježavanja neustavnog 9. januara – Dana Republike Srpske, piše N1.

Svečani defile, koji je pozdravio veliki broj građana, krenuo je od Trga Republike ka Trgu Krajine, gdje su učesnici svečano bili postrojeni, a dočekao ih je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik i drugi zvaničnici.

- -

Počasna jedinica MUP-a Republike Srpske postrojena je na Trgu Krajine u čast predsjednika Republike, kojem je njihov komandant predao raport.

U defileu su učestvovali Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banja Luke.

Zastavni vod su predvodili komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nosili su svečanu uniformu, naoružani poluautomatskim puškama, a komandir je nosio oficirsku sablju.

U svečanom defileu učestvao je prvi ešalon koji je formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon koji je formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banja Luka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

- -

Peti ešalon, koji je učestvovao u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banja Luke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

U svečanom defileu učestvovao je ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

Od Trga Republike do Trga Krajine defiluju i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara ocijenio neustavnim, danas će ipak, nizom manifestacija, uključujući i vjerske, biti obilježen dan RS-a.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...