Bećirović: Najbolji odgovor naoružavanju Srbije i Hrvatske je strateška modernizacija Oružanih snaga BiH i pristupanje NATO-u!

Preporučujemo

Povodom intenziviranju aktivnosti vlada susjednih zemalja na omasovljenju i modernizaciji vojnog arsenala oružanih snaga ovih država, kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović, pozvao je nadležne organe u Bosni i Hercegovini da ozbiljno pristupe pitanju strateške modernizacije naoružanja Oružanih snaga BiH, kako bi naša država što prije ispunila uslove za pristupanje NATO-u:

„Dejtonskim mirovnim sporazumom je precizno određeno da će se države u okruženju pridržavati kvota u naoružavanju, da podliježu kontroli naoružanja, kao i da će izbjegavati bilo kakvu utrku u naoružanju. Kasnijim Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja definisan je niz protokola o razmjeni informacija i smanjenju i inspekciji naoružanja. Očigledno je da države iz susjedstva ne poštuju ove odredbe Sporazuma, naročito one koje se tiču suzdržavanja od vojnih vježbi u osjetljivim područjima. Zbog toga, kao i niza drugih razloga, kao budući član Predsjedništva BiH pokrenut ću sistemske mjere za modernizaciju i jačanje bosanskohercegovačke vojske,“ istakao je Bećirović i dodao:

- -

„Godinama upozoravam da Hrvatska i Srbija antidejtonski kupuju savremene avione, helikoptere, artiljeriju, dronove, raketne sisteme i pješadijsko naoružanje. Dok susjedi vode utrku u naoružavanju Oružane snage BiH doslovno propadaju i muku muče sa zastarjelim naoružanjem i opremom koja se i ne remontuje. Gledamo vijesti o padu naših helikoptera zbog vremenskih prilika. Pitanje je koliko ih je uopće u funkciji, a i oni u funkciji su zastarjeli. Oružane snage BiH iz godine u godinu stagniraju, borbena gotovost im pada i upitno je izvršavanje zadataka utvrđenih zakonima i drugim aktima. Ne samo da se Bosna i Hercegovina ne približava zahtjevnim NATO standardima već posljednjih godina i uveliko stagnira. Takvu politiku moramo prekinuti 7. oktobra“, podvukao je Bećirović.

„Kao član Predsjedništva BiH preduzeću sve mjere da se naše Oružane snage planski opremaju savremenijim naoružanjem i opremom, kako i zaslužuju. Pokrenut ću i programe opremanja, programe vojne pomoći i saradnje sa prijateljskim zemljama kojih Bosna i Hercegovina itekako ima,“ zaključio je Bećirović.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...