Bećirović: Najbolji odgovor naoružavanju Srbije i Hrvatske je strateška modernizacija Oružanih snaga BiH i pristupanje NATO-u!

Preporučujemo

Povodom intenziviranju aktivnosti vlada susjednih zemalja na omasovljenju i modernizaciji vojnog arsenala oružanih snaga ovih država, kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović, pozvao je nadležne organe u Bosni i Hercegovini da ozbiljno pristupe pitanju strateške modernizacije naoružanja Oružanih snaga BiH, kako bi naša država što prije ispunila uslove za pristupanje NATO-u:

„Dejtonskim mirovnim sporazumom je precizno određeno da će se države u okruženju pridržavati kvota u naoružavanju, da podliježu kontroli naoružanja, kao i da će izbjegavati bilo kakvu utrku u naoružanju. Kasnijim Sporazumom o subregionalnoj kontroli naoružanja definisan je niz protokola o razmjeni informacija i smanjenju i inspekciji naoružanja. Očigledno je da države iz susjedstva ne poštuju ove odredbe Sporazuma, naročito one koje se tiču suzdržavanja od vojnih vježbi u osjetljivim područjima. Zbog toga, kao i niza drugih razloga, kao budući član Predsjedništva BiH pokrenut ću sistemske mjere za modernizaciju i jačanje bosanskohercegovačke vojske,“ istakao je Bećirović i dodao:

„Godinama upozoravam da Hrvatska i Srbija antidejtonski kupuju savremene avione, helikoptere, artiljeriju, dronove, raketne sisteme i pješadijsko naoružanje. Dok susjedi vode utrku u naoružavanju Oružane snage BiH doslovno propadaju i muku muče sa zastarjelim naoružanjem i opremom koja se i ne remontuje. Gledamo vijesti o padu naših helikoptera zbog vremenskih prilika. Pitanje je koliko ih je uopće u funkciji, a i oni u funkciji su zastarjeli. Oružane snage BiH iz godine u godinu stagniraju, borbena gotovost im pada i upitno je izvršavanje zadataka utvrđenih zakonima i drugim aktima. Ne samo da se Bosna i Hercegovina ne približava zahtjevnim NATO standardima već posljednjih godina i uveliko stagnira. Takvu politiku moramo prekinuti 7. oktobra“, podvukao je Bećirović.

„Kao član Predsjedništva BiH preduzeću sve mjere da se naše Oružane snage planski opremaju savremenijim naoružanjem i opremom, kako i zaslužuju. Pokrenut ću i programe opremanja, programe vojne pomoći i saradnje sa prijateljskim zemljama kojih Bosna i Hercegovina itekako ima,“ zaključio je Bećirović.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...