Bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona, HDZ ne odustaje

Preporučujemo

Predstavnici političkih stranaatka iz FBiH nisu ni danas postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

“Izgledalo je nakon jučerašnje sesije da smo blizu rješenja, ali nismo uspjeli u tome. Ko je kriv neću govoriti”, rekao je predjsednik SDA Bakir Izetbegović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH je istakao da se pregovori nastavljaju. S druge strane, Borjana Krišto, kao predstavnica HDZ-a BiH smatra da izmjene Izbornog zakona ne mogu biti u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine i da moraju biti u skladu sa načelom proporcionalnosti.

“Nema dogovora sve dok se ne poštuju odluke Ustavnog suda. Nema legitimnog predstavljanja ako se uzima u obzir popis iz ’91. i ako iz svake županije se bira po jedan delegat u Domu naroda. Privremeno rješenje mora poštivati odluku Ustavnog suda”, kazala je Krišto, prenosi N1.

Osvrnula se i na zaključke Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Pročitala sam određene odredbe PIC-a. Međunarodna zajednica nas je dijelom dovela tu gdje jesmo – da ne možemo napraviti iskorak u obliku reformi koje traže od nas”, naglasila je Krišto.

Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a, tvrdi da je problem u HDZ-u BiH kojem je ponuđen “džentlmenski sporazum”.

“Ove četiri stranke, osim HDZ-a, primakle su stavove koji su zasnovani na Ustavu FBiH. Gospoda iz HDZ-a neće da pristanu na to. U narednom periodu ćemo poduzeti sve da dođemo do rješenja. Ponudili smo džentlmenski sporazum HDZ-u – da prihvatimo privremeno rješenje, pa da svi zajedno pristupimo reformama Ustava FBiH koje će uvažiti odluke Ustavnog suda”, istakao je Miletić.

Današnjim pregovorima su posredovali američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH, Lars Gunnar Wigemark.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...