Borba protiv globalnog zagrijavanja i zagađenja: Kina gradi prvi “šumski grad” od 40.000 stabala

Preporučujemo

Kina gradi prvi šumski grad na svijetu u kojem će građevine biti prekrivene biljkama i drvećem, sve u cilju borbe s globalnim zagrijavanjem i zagađenjem zraka, piše Daily Mail.

Početak gradnje planiran je za 2020. godinu, a nakon što bude završen, Liuzhou Forest City biće dom za 30.000 ljudi Uredi, kuće, hoteli, bolnice i škole bit će u cijelosti pokriveni s ukupno 40.000 stabala i milion biljaka 100 različitih vrsta.

- -

Oni će godišnje apsorbovati gotovo 10.000 tona CO2 i 57 tona zagađivača zraka te proizvesti oko 900 tona kisika. Grad će biti izgrađen u planinskom području sjeverno od grada Liuzhoua, provincija Guangxi na jugu Kine, području koje obuhvata 175 uz rijeku Liujiang.

A sa gradom će biti povezan brzom prugom i cestama za električne automobile. Kuće će posjedovati klima uređaje s geotermalnom energijom i solarne krovove.

- -

Projekat je dizajnirao Stefano Boeri, a iz kompanije u kojoj radi su rekli da će biljke i stabla smanjiti prosječnu temperaturu zraka, smanjiti buku i poboljšati biološku raznolikost pružajući domove za ptice, insekte i male životinje.

Najnovije

Privatni biznisi političara u RS-u: Neke od najvećih firmi zaradile milione KM, prednjači brat ministra Nenada Nešića

Neke od najvećih privatnih firmi političara u entitetu Republika Srpska zaradile su lani gotovo osam miliona maraka, a među...