Britanska parlamentarka: Milorad Dodik je negator genocida, ljudima poput njega moramo se suprotstaviti

preporučujemo

Zastupnica vladajuće Konzervativne stranke u britanskom Parlamentu Alicia Kearns nedavno je inicirala parlamentarnu raspravu u vezi zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Kearns se oglasila i autorskim tekstom na portalu Reaction.life u kojem tvrdi da je “došlo vrijeme za ponovno okupljanje svijeta i da Britanija mora ponovno preuzeti svoju ulogu u očuvanju mira i očuvanju ljudskih prava”, s naglaskom na našu državu.

– Balkan je bio škrinja otkad se pamti povijest, spoj katolicizma, pravoslavlja i islama. U mnogim aspektima, ovo je stvorilo jedinstven i prekrasan kutak svijeta – s finom hranom, gostoljubivim ljudima i arhitektonskom historijom koja je istovremeno fascinantna i jedinstvena.

Centralna tačka

Bosna je centralna tačka tog susreta etničkih grupa s Bošnjacima Muslimanima, pravoslavnim Srbima i Hrvatima katolicima.

– Međutim, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vidi Bosnu kao posljednju granicu u stoljetnoj velikosrpskoj ambiciji – koju je najoštrije provodio Slobodan Milošević – piše Kearns.

Ona objašnjava da je upravo taj san o Velikoj Srbiji doveo do katastrofalnog bosanskog rata 1992.-1995. – u kojem je živote izgubilo oko 110.000 Bosanaca, uključujući oko 8.000 masakriranih u Srebrenici 1995. godine.

– Ovo je bio prvi genocid od Drugog svjetskog rata i poricanje genocida je ono što je zapravo srž zabrinjavajuće situacije koja je u razvoju u Bosni.

Rat je okončan Daytonskim mirovnim sporazumom – koji ne samo da je donio krhki mir, već je uspostavio novi ustav Bosne. On je državu podijelio na Federaciju (pretežno hrvatske i bošnjačke) i Republiku Srpsku (pretežno srpsku).

Posebno poglavlje britanska parlamentarka je posvetila Miloradu Dodiku.

– Dodik, vođa bosanskih Srba, jedan je od tih negatora genocida, alarmantno uobičajena osobina u Republici Srpskoj. Kad sam zadnji put bila u Bosni, desili su protesti negatora genocida ispred sahrane za nedavno identificirane posmrtne ostatke nekoga ko je ubijen u ratu.

Pročitajte:  Kako je Dodik pozvao dvojicu EU parlamentaraca na neustavni praznik i pokušao prevariti državu

Kearns podsjeća da su uloženi, kako je naglasila “industrijalizirani napori da se masovne grobnice bezosjećajno otkopaju, a posmrtni ostaci tijela razbacaju na više različitih mjesta masovnih grobnica”.

– Negirati da je ovo bio genocid je neljudski – i čisto poricanje istine. Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko uveo je zakon kojim se poricanje genocida zabranjuje.

Inzkova zamjena, Christian Schmidt, ponovno je potvrdio da je poricanje genocida neprihvatljivo, što je rezultiralo time da su Putin i Kina najavili da neće priznati visokog predstavnika – nastojeći potkopati Daytonski mirovni sporazum.

Otišao najdalje

Dodik je otišao dalje, prijeteći povlačenjem iz nacionalnih institucija, naglašava Britanka.

– Na sankcije odgovara ismijavanjem i izjavom da će njegovi prijatelji u Moskvi i Pekingu jednostavno uskočiti u pomoć. Ovo je, kako je Christian Schmidt rekao UN-u, zemlja na rubu kolapsa. Međunarodna zajednica ne može sjediti i dopustiti da se to dogodi.

Ne možemo dopustiti da diktatori čija je briga samo kraj međunarodnog sistema zgaze mirovni sporazum kojem smo mi posredovali. Sukob nije neizbježan, ali to zahtijeva da svi istupimo naprijed, sada.

Moramo jasno dati do znanja diktatorima da će se slobodni svijet suprotstaviti onima poput Dodika, koji nastoje potkopati temelje na kojima se gradi mir. Ako ne uspijemo održati Dayton, dajemo do znanja Moskvi i Pekingu da mogu diktirati uvjete drugdje u svijetu.

Ako ne prepoznamo bosanske nacionalne institucije, činimo se slabijima u očima svijeta. A ako ne uspijemo zaštititi Bošnjake, oko dva miliona evropskih muslimana će ostati bez državljanstva. Ne smijemo dopustiti da se dogodi još jedan masakr, a sukob nije neizbježan. Vrijeme je za diplomaciju – istaknula je Kearns.

Najnovije

Dodikov savjetnik najavljuje: Opcije iz non-papera će doći na dnevni red, završit će se proces raspada

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, smatra da ako ne bude volje da...