CCI najavio tužbu protiv Vlade HNK, razlog prikrivanje informacija

Preporučujemo

Nezadovoljni odlukom Vlade HNK-a iz januara ove godine kojom se izvodi iz zapisnika sa sjednica proglašavaju materijalom za internu upotrebu i koji se dalje dostavljaju samo članovima Vlade i tijelima na koje se određeni dijelovi zapisnika odnose, iz CCI-a su u slučaju da se odluka ne poništi, najavili tužbu protiv Vlade, kojoj je ostavljen rok od mjesec dana. Glasnogovornica CCI-a Ana Lučić istakla je na današnjoj konferenciji za medije da ovo nije prvi pokušaj Vlade HNK-a da javnost uskrati za informacije o svom radu.

– Ako već budemo prinuđeni, u interesu javnosti ćemo podnijeti tužbu protiv odgovornih za prikrivanje informacija. Previše je stvari koji ovu zemlju sramote pred prijateljima iz međunarodne zajednice. Nijedna vlada u državi ne donosi toliki broj odluka na telefonskim sjednicama, dok se sjednice bilo da je riječ o redovnim, vanrednim ili hitnim, nikako ne najavljuju. Budžeti se usvajaju bez široke javne rasprave, nema zvaničnih podataka o realizaciji Akcionog plana za reformsku agendu, a nisu dostupne ni informacije o primanjima članova Vlade, naglasila je.

Konstatovala je i da vlast u BiH i danas funkcioniše po totalitarnoj matrici “Ko nije s nama, taj je protiv nas”, te da se na dobronamjerne kritike reaguje zabranama i uvredama, piše Oslobođenje.

Najnovije

Grupa profesora Univerziteta u Tuzli poručili predsjednicima stranaka: Fokusirajte se na izborne programe i podršku birača, a reisul-ulemi prepustite brigu o Islamskoj zajednici

Grupa profesora Univerziteta u Tuzli poručili predsjednicima stranaka: Fokusirajte se na izborne programe i podršku birača, a reisul-ulemi prepustite...