- Advertisement -

Čović se ponovo obrušio na CIK, kandidat za Predsjedništvo BiH tek krajem juna

Preporučujemo

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je danas da je bilo onih koji bi bili sretni da se HDZ ne pojavi na izborima pa da se drugi bave njima. On je kazao da će na radnom doručku koji će imati sa predsjednikom Evropskog vijeće Charlesom Michelom iznijeti svoje mišljenje o brojnim temama, među kojima je i Sporazum iz Mostara potpisan u junu 2020. godine.

“Posjete Charlesa Michela ne bi bilo da nije bilo Andreja Plenkovića ali mi imamo 12 stranaka koje su se dogovorile da ćemo izaći svi zajedno i da ćemo imati zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH kojeg će predlagati HDZ, zajedničko nastup u RS”, kazao je Čović.

Dodao je da uvažava i cijeni sve što radi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Čiji zagovor ovih posljednjih dana do kraja odgovara svemu onome što i mi tražimo ovdje kao hrvatski narod, to nema dvojbe odgovara uhu naših ljudi i u Hrvatskoj i u BiH koji je mobilizirao javnost u RH do jedne zavidne mjere da osjećaju ovaj problem. Siguran sam kao što je to Andrej Plenković stavio diljem svijeta na sto izborni zakon, legitimno predstavljanje, jednakopravnost Hrvata naše opredjeljenje je da ne možemo utjecati na vođenje vanjske politike Hrvatske. Sve ono što oni dogovore mi ćemo do kraja slijediti”, kazao je Čović.

Iako nije mogao precizno odgovoriti šta će biti rezultat Michelove posjete Čović je ipak iznio mišljenje da bi se moglo raspravljati o nekoj izjavi, dokumentu.

“Nismo uključeni u taj dokument pa ne smijem špekulirati. Ako se i pojavi jedan takav dokument procijenit ćemo. Ako on treba riješiti pitanje ovog izbornog procesa i provedbu izbornih rezultata čime bi se riješila pitanja političkih mogućih kriza obzirom da nemamo mogućnost izbora Doma naroda jer je Ustavni sud BiH stavio van snage određene odredbe onda ćemo oko toga razgovarati. Ali ja sada nagađam”, kazao je Čović.

Pročitajte:  Čović zaprijetio strankama: Prestanite stavljati Hrvate na liste ili ćemo imati još jaču krizu

Čović je najavio i dolazak Michela u Mostar tokom sutrašnjeg dana nakon radnog doručka u Sarajevu u zgradi Delegacije EU.

Predsjednik HDZ BiH ponovo se danas obrušio na Centralnu izbornu komisiju BiH koju je nazvao nelegitmnom. Zasmetalo mu je i što CIK od određenih institucija BiH traži da za potrebe i obima posla u CIK-u dodijele svoje službenike.

“Da neko učestvuje u radu CIK-a ne može biti brutalnije kršenje zakona. Čini mi se da ćemo imati sličan rezultat rezultatu kao prije četiri godine”, kazao je Čović.

Na pitanje da li je zajednički kandidat ispred HNS-a Čović je kazao da nije jer još nisu razgovarali na tu temu.

“Ja mislim da ćemo to pitanje otvoriti krajem šestog mjeseca ili tamo zadnjih dana šestog mjeseca kada budemo slagali sve liste. U ovom trenutku nema odgovor na to pitanje”, kazao je Čović.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...