Cruz najavio masovno ubistvo u komentarima na internetu

Preporučujemo

Nikolas Cruz, tinejdžer koji je ubio 17 osoba u srednjoj školi na Floridi, najavio je na društvenim mrežama još prošle godine  masovno ubistvo, a FBI je svojevremeno istraživao taj komentar, prenosi Reuters.

Cruz je legalno kupi oružje kojim je počinio drugo najgore masovno ubistvo u školama u Sjedinjenim Državama.

- -

Vlasti istražuju i kako je  Cruz uspio izaći iz škole s drugim učenicima nakon čega je proveo više od sat vremena u šoping centru i restoranima za brzu hranu prije nego je uhapšen.

Roditelji žrtava i svih učenika srednje škole okupili su se sinoć odajući počast žrtvama, a mnogi od njih su, kako navodi Reutes, postavljali pitanja o sigurnosti u školama i “epidemiji” oružanog nasilja u SAD-u.

U septembru prošle godine FBI je objavio da je obaviješten o poruci koja je objavljena.

„Ja ću biti profesionalni ubica u školi“, poruka je ostavljena u komentarima na YouTube-u, a postavila ju je osoba registrirana kao Nikolas Cruz. Sumnja se da je to bio napadač sa Floride, ali FBI nije imao  informacije o „mjestu, vremenu ili pravom identitetu“. Istraga je potom obustavljena, a YouTube je uklonio komentar.

- -

Učenica napadnute škole poručila Trumpu: “Ne trebaju mi tvoje misli i molitve, s..onjo”

Odgovor jedne učenice napadnute škole američkom predsjedniku Donaldu Trumpu munjevito se širi internetom.Naime, nakon što je 19-godišnji Nikolas Cruz u školi na Floridi hicima iz jurišne puške AR-15 ubio 17 ljudi, američki predsjednik Donald Trump je, baš kao i mnogo puta dotad, na Twitteru rekao da moli za žrtve. “Moje suosjećanje i molitve su s obiteljima žrtava strašnog napada na Floridi. Nijedno dijete, učitelj ili bilo tko drugi se ne bi trebao osjećati nesigurnim u američkim školama”, objavio je Trump na Twitteru nakon stravičnog masakra na Floridi.Na njegov tvit burno je reagirala 16-godišnja Sarah Chadwick, učenica napadnute škole.

“Ne treba mi tvoje suosjećanje, ti j..eni s..onjo, moji prijatelji i učitelji su ustrijeljeni. Nekoliko mojih kolega iz razreda je ubijeno. Učini nešto umjesto da šalješ molitve, one ovo neće popraviti, ali bolja kontrola oružja mogla bi spriječiti da se ovako nešto ponovi”, napisala je Chadwick, a njezine riječi munjevito su se proširile društvenim mrežama. Odgovor Sarah Chadwick američkom predsjedniku lajkalo je više od 350 tisuća ljudi, a njih 150 tisuća ga je podijelilo. Sarah Chadwick je naknadno obrisala svoj tvit, ali tek nakon što je postao viralan.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...