Dodijeljeno 14 plastenika za domaćinstva općine Centar

Preporučujemo

U cilju podrške zapošljavanju, posebno boračke i izbjegličke populacije Općina Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, obezbijedila je u ovogodišnjem budžetu 20.000 KM za nabavku plastenika, površine 50 kvadratnih metara, sa dodatnom opremom koji su dodijeljeni poljoprivrednicima, pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području središnje sarajevske općine.

Tim povodom, u prostorijama Općine Centar u srijedu, 4. aprila 2018. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa četrnaest poljoprivrednika sa područja općine Centar za dodjelu plastenika.

- -

Načelnik Ajnadžić je kazao da ovaj projekat svake godine okuplja sve više zainteresovanih ljudi za ovu vrstu proizvodnje.

-Općina Centar je posljednje tri godine podijelila 70 plastenika koji zauzimaju površinu od 3.500 metara kvadratnih i u narednom periodu imamo namjeru podijeliti isti broj plastenika. Ovaj projekat je u vrhu prioriteta za administraciju Općine Centar i dobro je prihvaćen među stanovnicima koji imaju priliku baviti se poljoprivrednom proizvodnjom. Svi mi želimo da imamo školovanu i akademski uvaženu djecu, ali isto tako moramo ih naučiti da rade na polju i da nije sramota danas uzeti krampu, motiku ili lopatu u ruke. Također želim reći da rebalansom općinskog budžeta u aprilu ove godine planiramo obezbijediti dodatna sredstva za nabavku još plastenika koje ćemo podijeliti ove godine. Ukoliko budete zainteresovani za plasman svojih proizvoda Općina Centar je spremna finansirati zakup stola na jednoj od tržnica u ovoj općini, a vaše je da donesete i prodajete ono što ste proizveli u svojim plastenicima, objasnio je Ajnadžić.

Predsjedavajuća Vijeća Karolina Karačić je čestitala prisutnima na njihovom radu i zalaganju u unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Centru.

– Nadam se da će uz ovu podršku Općine Centar vaš rad biti još bolji i da će vaši proizvodi upotpuniti ponudu organskih i zdravih proizvoda, kao i da ćete svoj kućni budžet poboljšati i Općinsko vijeće Centar će nastaviti podržavati ovakve projekte, kazala je Karačić.

- -

Danas su ugovore sa načelnikom Ajnadžićem potpisali poljoprivrednici sa Kromolja, Slatine, Grdonja, Panjine kule i Nahoreva: Muhamed Pandžić, Mehmed Pandžić, Ermin Muharemović, Sead Pandžić, Osman Somun, Amer Škrijelj, Hamdija Hrbat, Edhem Murto, Amila Pandžić, Ajkuna Ivazović, Aziz Bavčić, Džemal Smaji, Bersida Pašić i Ibro Borovina.

Podsjećamo, na javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika, koji je bio objavljen 12. februara 2018. godine i bio otvoren 15 dana, zaprimljena su 44 zahtjeva koja su uputili stanovnici rubnih područja općine Centar. Kako je bilo navedeno u javnom pozivu pravo na dodjelu plastenika imali su svi zainteresovani stanovnici općine Centar koji posjeduju, odnosno koji su zakonski korisnici poljoprivrednog zemljišta na području ove općine, pogodnog za plasteničku proizvodnju.

Poljoprivrednici su se prilikom potpisivanja ugovora zahvalili Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na ovoj vrijednoj donaciji koja će zasigurno povećati prinose i prihode u njihovim domaćinstvima.

–Dodjela plastenika za mene i moju šesteročlanu porodicu znači mnogo i stoga želim da se zahvalim svima koji su pomogli u ovom projektu. Sada ćemo sigurno imati bolje prinose koji će itekako sačuvati naš kućni budžet, kazao je Edhem Murto koji stanuje u Ulici Kromolj 88 i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom od 2002. godine.

Danas je također načelnik Ajnadžić potpisao ugovor sa direktoricom Opće zadruge „Bios“ iz Visokog Elvirom Karić, čiji će radnici tokom narednog perioda započeti sa postavljanjem novih plastenika sa četverogodišnjom garancijom na foliju i konstrukciju.

Potpisivanju ugovora su također prisustvovali vijećnik Velija Katica, predsjednik komisije koja je obavila odabir porodica za dodjelu novih plastenika, Jasna Beba, sekretar Općine, savjetnici općinskog načelnika i predstavnici Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...