Eksperti traže rješenja za Blok 7: Problemi sve kompleksniji

preporučujemo

Uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine početkom oktobra mogla bi kreirati prijedlog ekspertnih rješenja za izlazak iz aktuelne situacije u vezi s izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli koja je zaustavljena i prije početka radova, potvrđeno je za Klix.ba.

Bosna i Hercegovina još uvijek nije odustala od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koja je ugrožena shodno povlačenju iz projekta kompanije General Electric, podizvođača radova koji se shodno EPC ugovoru obavezao za proizvodnju potrebne opreme, odnosno kotla, turbine i generatora.

Kineski konzorcij koji učestvuje u ugovoru predložio je njegovu izmjenu, koju nije moguće tako jednostavno izvršiti, a shodno posljednjem zauzetom stavu Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, odluku o daljoj sudbini Bloka 7 donijet će Federalna vlada koja je, kako je potvrđeno za Klix.ba, sada zadužila upravu Elektroprivrede BiH da kreira moguća rješenja za izlazak iz aktuelne situacije.

“Prijedlog kineske strane suštinski mijenja ugovor, a sada će biti teško doći do odgovora kako dalje. Vlada FBiH je upravu i Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH obavezala da predložimo moguće zaključke, odnosno izlaske iz ove situacije, koje ćemo uputiti prema Federalnom parlamentu. Sada se razrađuju stavovi koji će biti predmet rasprave na upravi, nadzornom odboru, a potom i vladi te parlamentu koji se konačno mora izjasniti o našim prijedlozima”, kazao je za Klix.ba predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

Kada je riječ o vremenskim odrednicama, prema Žigićevim riječima, početkom idućeg mjeseca mogao bi biti kreiran prijedlog ekspertnih rješenja o kojima će raspravljati prvenstveno uprava i nadzorni odbor Elektroprivrede BiH, nakon čega će dokumenti biti upućeni vladi i parlamentu na dalje razmatranje.

Nerazumljive izjave Kineza

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je ove sedmice da će njegova zemlja prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inozemstvu. On nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja, a sada je nepoznanica da li će se i kako ova odluka odraziti na Blok 7 Termoelektrane u Tuzli.

“Mi još uvijek ne znamo tačno šta je kineski predsjednik smatrao pod svojom izjavom i sada očekujemo tačno pojašnjenje. Naš projekt je ugovoren i faktički započet s kineskom stranom, a da li njegova izjava znači stavljanje van snage postojećih ugovora, mislim da odgovor nema ni naša diplomatija”, osvrnuo se Žigić.

Za Energetsku zajednicu Blok 7 je ekonomska katastrofa

S druge strane, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač Blok 7 Termoelektrane u Tuzli ocjenjuje ekonomskom katastrofom prije svega za FBiH zbog taksi za CO2, kazavši da je, u vrijeme kada se govorilo o izgradnji tog termoenergetskog objekta, se predviđalo da će ona biti sedam eura po toni i da će BiH ovu taksu uvesti tek 2035. godine. Međutim, prema njegovim riječima, shodno aktuelnim prilikama do toga će doći mnogo prije i po znatno skupljoj cijeni.

Upravo i ovaj segment predmet je analize i kreiranja adekvatnih rješenja koje priprema Elektroprivreda BiH za federalnu vladu, ali i parlament.

“Projekt Bloka 7 predstavlja prijeratnu priču kao zamjenskog bloka za stare blokove, ugovor je postignut 2014. godine i tada su okolnosti bile drugačije. Svakako u svemu se mora uvažiti i mišljenje Evropske zajednice o taksama koje mogu biti veoma opterećujuće za cijeli ta projekat. To ćemo potpuno uzeti u obzir prilikom analize koji spremamo za federalnu vladu i parlament”, navodi Žigić.

Predsjednik Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH smatra da je čim prije potrebno pokrenuti izgradnju Bloka 7, uz postizanje ekonomske opravdanosti kao što je to bilo 2014. godine.

“Taj blok bi činio stabilnost sistema jer se mi ne možemo osloniti samo na vremenske prilike, bilo da je riječ o suncu, kiši, jezerima ili vjetru. Mi nemamo nuklearnih centrala koje bi nam sigurno davale energiju, tako da bi bilo veoma bitno da imamo stabilan sistem i pomoću termoenergije”, zaključio je Žigić.

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...